Губернаторът посети Двора на кирилицата

Животът

12-05-2018, 13:32

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Картинг шампионат на Русенския университет

Григоров почете паметта и на светите братя Кирил Методий и положи цветя пред паметника им в старата столица

Областният управител на област Русе Галин Григоров беше сред официалните гости на откриването на бронзов бюст на Алеко Константинов в Двора на кирилицата в Плиска. Негов автор е известният български скулптор Вежди Рашидов.

„Радостен съм, че от днес това прекрасно място, съхраняващо част от българската и световна история, ще бъде дом на паметник на Щастливеца!” заяви губернаторът при срещата си с основателя на комплекса Карен Алексанян. Григоров подчерта, че творчеството на Алеко Константинов поставя актуалния и до днес проблем за сблъсъка на културите.

Бюстът бе открит от директорът на къщата-музей „Алеко Константинов” в Свищов Ивелина Иванова и командирът на военноморските сили на България контраадмирал Митко Петев.

Церемонията се проведе вчера на 11-ти май, когато се навършиха 121 години от трагичната смърт на видния български писател и общественик.

Григоров почете паметта и на светите братя Кирил Методий и положи цветя пред паметника им в старата столица.

На събитието присъстваха още областните управители на Шумен и Силистра, главният секретар на Асоциацията на българите по света, скулпторът Евгени Воденичаров и неговият учител Владимир Киров, които работят по следващите паметници-  на Йордан Йовков и Никола Вапцаров. Предвижда се те да бъдат открити на 19 юни тази година заедно с бюстовете на Паисий Хилендарски, Гео Милев и Христо Смирненски.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов