Творба на Рафик Шами прикова вниманието на публиката

Русе Лайф

11-05-2018, 09:00

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

От днес - изложение "Уикенд туризъм" в Русе

Творба на Рафик Шами прикова вниманието на публиката

За седма поредна година Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се присъедини към европейската инициатива Нощ на литературата. Проливният дъжд не попречи на почитателите на европейската литература да послушат избрани откъси от романа „Жената, която продаде мъжа си на битака“ на един от най-четените и превеждани немскоезични писатели Рафик Шами.

Първото четене започна точно в 18 часа и събра гимназисти от литературния клуб към ПГИУ „Елиас Канети“ - Русе. Актрисата Людмила Петрова беше посредник между прекрасния текст и публиката. В книгата „Жената, която продаде мъжа си на битака“ Рафик Шами отвежда читателя в Дамаск на своето детство и юношество, в християнския квартал на града. Чрез забавни истории и поетични екскурси той разказва как хората, културата, традициите на неговата родина са пробудили собствения му талант и са го направили разказвач. Спомените му оживяват в безброй картини и звуци, с тихия глас на детството му, който го връща в отминали времена и изгубени райски места.

Рафик Шами (1946 е прекарал първите 25 години от живота си в любимия си Дамаск, в началото на 70-те години на ХХ век се вижда принуден да го напусне и след кратко скиталчество се установява в Германия, където живее и днес.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)