Всички отличия от състезание по роботика взеха русенските математици

Новините

08-05-2018, 09:00

Снимка:

ПМГ „Баба Тонка“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Васил Найденов изнесе концерт за празника на град Русе

Регионалната инициативата е част от програмата „Роботика за България“

Второто издание на Русенския фестивал на роботиката се проведе на 5 май в Русенския университет. Регионалната инициативата е част от програмата „Роботика за България“. Надпреварата бе организирана от ПМГ „Баба Тонка“-Русе и Русенския университет. Събитието се реализира и с подкрепата на  Училищното настоятелство на ПМГ „Баба Тонка” и фирма „Клевърсофт“ ООД.

В състезанието взеха участие 18 отбора от Русе, Свищов, Силистра, Варна, Добрич и Шумен. Екипите и техните ментори представиха работата си по роботите пред жури в направлението „Рободизайн“. В направлението „Робоигра“ се реализира пряка надпревара с другите отбори в изпълнението на мисии. „Отборната игра“ е тази част от надпреварата, в която бяха оценявани уменията на членовете на отбора да общуват помежду си, да си помагат и да споделят идеи и умения в състезателния процес. В направлението „Изследователски проект“ участниците презентираха своите научноизследователски проекти по тазгодишната тема - „Хидродинамика“. Крайното класиране бе определено от представянето на всеки отбор в четирите направления. 

Генерално класиране:

 

Първа дивизия /отбори, участващи в програмата от предходни години/

Първо място – отбор The Force от ПМГ „Баба Тонка“ - Русе

Второ място – отбор RoboDuty от ПМГ „Баба Тонка“ - Русе

Трето място – отбор RoboTeam от ПМГ „Баба Тонка“ – Русе

 

Втора дивизия /отбори, участващи в програмата за първа година/

Първо място – отбор Phoenix Bots от ПМГ „Баба Тонка“ - Русе

Второ място – отбор Eagle Bot от ПМГ „Баба Тонка“ - Русе

Трето място – отбор Fast Brains от ПМГ „Баба Тонка“ – Русе

 

Тези отбори се класираха и за участие в националния кръг на състезанието през месец юни в София. Бяха връчени и грамоти за отлично представяне в отделните направления на отличилите се отбори.

 

Програма „Роботика за България“ се реализира по идея и инициатива на SAP Labs България и в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Тя стартира през 2015 година и основната й цел е да се стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, както и да се създаде възможности за работа в екип. Поставя се фокус и върху професионалното развитие на учителите. Те се обучават като менторски екипи, които в последствие сформират отбори от ученици и им помагат в подготовката за състезания. Това дава възможност да се изградят отбори за състезания по концепцията на FLL (First Lego League). Русенските отбори от ПМГ „Баба Тонка“ участват в програмата за трета поредна година. Тази година участваха шест русенски екипа, като новите са от СУ „Христо Ботев“ и от ПАГ „Гео Милев“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов