Пианистът Николай Димитров направи фурор в Румъния

Русе Лайф

08-05-2018, 09:00

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът Стоилов покани партньори на Община Русе на коктейл

Изсвири по невероятен начин Импромптю от Шуберт

Талантливият русенски пианист Николай Димитров направи истински фурор на Шестия Международен конкурс по пиано „Фредерик Шопен“, който се проведе в румънския град Бакъу. Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева имаше честта да открие официално конкурса в качеството си на носител на Гран при от миналогодишното издание.

16-годишният пианист от НУИ изпълни Концерт за пиано №1 от Менделсон с Филхармонията на Бакъу „Михаел Жора“ под диригентството на Давид Марчиан. Той бе бурно аплодиран от публиката в зала „Атенеу“ и бе извикан на бис, където изсвири по невероятен начин Импромптю от Шуберт.

 

Признание за русенската школа по пиано бе и участието на ръководителя на клавирната група в НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ Даниела Кюркчиева като член на международното жури на конкурса. От името на организационния комитет на Международния конкурс ,,Франц Шуберт" в Русе тя връчи специална награда на най-малкия участник в Бакъу – талантливия пианист Дариус Лунгу, за участие в 12-ото издание на „Шуберт“ без заплащане на такса. В категорията 14-16 години, където бяха най-многобройните участници, възпитаникът на НУИ-Русе Александър Стоянов от класа на Красимира Иванова получи поощрителна награда.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов