Ден за защита на правата на хората с увреждания в университета

Животът

07-05-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Състезание по Русезнание на 28 май 2018 година

Студентите от Клуба на социалния работник направиха флашмоб

Студентите от специалност „Социални дейности“ и членове на Клуба на социалния работник в Русенския университет отбелязаха с флашмоб Световния ден за защита на правата на хората с увреждания – 5 май. Те представиха основни текстове от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която ангажира страните, които са я подписали, да гарантират равнопоставеност и възможности за независим живот на хората с увреждания. Изписаните на цветни хартиени листи текстове бяха поставени на хвърчило, което символизира стремежа към осигуряване на правата хората с увреждания и необходимостта от активни действия в области като: достъп до образование, заетост, транспорт, инфраструктура и обществени сгради, право на глас, участие в политическия живот. Студентите оформиха фигура, наподобяваща сърце и така изразиха решимостта си като бъдещи социални работници да защитават правата на хората с увреждания и да им предоставят необходимата професионална подкрепа.  

Събитието приключи с връчване от доц. д-р Сашо Нунев на сертификати от Фондация „Джендър проект в България“ на младежите преминали обучение по проблеми на насилието, основано на честта, реализирано от Диана Георгиева – експерт към фондацията.  

За пръв път на 5 май 1992 година 17 европейски страни провеждат ден за равни права и недискриминация на хората с увреждания. В годините след това се в различни държави се провеждат обществени обсъждания и инициативи по въпроси, засягащи хората с увреждания, шествия за привличане на вниманието на обществото към важни и нерешени техни проблеми. През 2014 година по линия на Европейската мрежа за независим живот (European Network on Independent Living – ENIL) този ден се отбелязва под надслов „Stop Disability Cuts“ и с апел за противопоставяне на ограниченията на хората с увреждания, изграждане на приобщаващо общество, подкрепа и зачитане на правата и специалните им потребности, за да постигнат по-високо ниво на независим живот. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)