Губернаторът поздрави русенци за празника

Григоров отправи призив празникът да продължава да ни обединява като народ

Областният управител на област Русе Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на храбростта и празника на Русе.

Той се обърна към присъстващите с думите: „...Има дати в Българската история, които изпълват сърцата ни с гордост… Днес, ние свеждаме глави пред знамената на българската бойна слава, пред паметта на хилядите наши деди, жертвали живота си за свободата, независимостта и обединението на България. Българският народ пази в своята историческа памет безчет подвизи и имена на герои…”

Григоров постави акцент и върху множеството славни победи в Сръбско-българската война, блестящата защита на Съединението, мълниеносната атака срещу Османската империя през октомври 1912 г., обсадата и падането на Одринската крепост, което е и най-значимото събитие в началото на миналия век.  „В началото на XX век родната армия се превръща в най-сериозната военна сила на Балканския полуостров, с която са принудени да се съобразяват не само съседите, а и Великите сили!“ заяви губернаторът.

Областният управител спомена още множество славни моменти от родната памет, като отбеляза, че независимо от нанесения жесток удар с ограниченията на Ньойския мирен договор, Българската армия постига редица впечатляващи победи и по време на Втората световна война.

Григоров отправи призив празникът да продължава да ни обединява като народ, защото историята е доказала, че когато сме единни и родината ни е силна.

Реч беше произнесена и от директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов. В чест на светлата дата беше строена почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още заместник областният управител на област Русе Валентин Колев, народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Андриан Райков, Искрен Веселинов, Пенчо Милков, Георги Стоилов и Бюрхан Абазов, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, председателят на Общинския съвет  и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ проф. Христо Белоев, кметът на община Русе Пламен Стоилов, заместник-кметовете Наталия Кръстева, Даниела Шилкова, Страхил Карапчански и Иван Григоров, общински съветници, граждани и гости на града.

Водещ на събитието беше Любомир Кънев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов