Днес е денят на Свети Георги Победоносец

Животът

06-05-2018, 09:00

Снимка:

Русенска митрополия

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенската полиция с препоръки за безопасно пътуване

Най-известното от многобройните му чудеса е чудото със самоизписалата се икона

Днес почитаме и молим за закрила  един от най-почитаните светци - мъченици за вярата – свети Георги. Паметта на светеца се чества от всички християни на Изток и на Запад без разлика от конфесионалната им принадлежност. В  Грузия и Великобритания св. Георги е национален светец. В Грузия, например, съществуват точно 365 храма, посветени на св. Георги, колкото са и дните в годината. В други страни - Русия, Германия, Канада, Португалия, Малта, в градовете Венеция, Неапол, Барселона св. Георги е светец-покровител на столицата, патрон на града, на армията или на земеделието. У нас свети Георги е патрон на Българската армия, на земеделците и овчарите . Един от най-древните храмове в християнския свят, посветени на мъченика, е ротондата „Св. Георги” в София, построена още през 4 в.

Самият светец нееднократно е показвал своето благоразположение към нашия народ с множеството чудеса,  в отговор на молитвите и почитанието , което българите са му оказвали. Най-известното от тези многобройни чудеса е чудото със самоизписалата се икона на светия великомъченик  Георги, която дава и името на нашия манастир на Атон – „Свети Георги Зограф“.  Чудото  е описано в Зографската хроника. Светията  се радва на особена почит и в исляма. Св. Георги (араб. Джирджис, Гиргис, познат също и като Ел Худ, Ал Хадр, Ал Хадир) се явява един от главните некоранични герои и светци на исляма. Ислямските му жития удивително повтарят някои от  гръцките и латински версии на житието на светеца с тази разлика, че действието в повечето от тях се развива няколко века по-късно, по времето на Мохамед.

Сирийска икона на св. Георги с детско лице. Голямата слава на светеца ражда множество жития, които дълго време дори и до днес объркват изследователите. Към ранните жития се натрупват множество легенди и предания, които пораждат цяла поредица апокрифи. Най-древното житие се намира във Виенския палимпсет и е датирано от 5 в. от големия учен  Иполит Делайе. Много скоро обаче, това първо житие „Passio Georgii” (Мъченичеството на св. Георги) е поставено в числото на апокрифите.

Тропар на св. Георги, гл. 4: 

Като освободител на пленници

и на бедни защитник,

на немощни лекар, на царе поборник,

победоносни великомъчениче Георги,

моли Христа Бога да се спасят нашите души



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов