Пътуващата изложба „Малкият принц“ е в Русе

Русе Лайф

06-05-2018, 13:00

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Студенти от Русенския университет завоюваха с призови места

Тя включва графика, живопис и фотография, с послания за всяко поколение

В Регионална библиотека вече може да бъде разгледана пътуващата изложба „Малкият принц“ на Бела Бернолак – фотография, Антал Йожефка – живопис, Дежьо Санто – графика. Тя ще е на разположение на русенци и гости на града до края на месец май.

Първата изложба „Малкият принц“ е открита през лятото на 2016 година в културния център „Полгар Центрум“ в будапещенския квартал Уйпеща. Тя е посетена от много ученици от осми клас и гимназиалните класове, за които са изнасяни лекции, свързани с учебния им материал.

Изложбата изисква малко по-абстрактно мислене. Трябва да се гледа отвъд картините, да се потърси техния смисъл в днешния свят, в съвременното възприятие. Към изложените картини има цитати, които донякъде помагат за разбирането им.

Това произведение носи различни послания за всяко поколение, всеки съвременен човек тълкува по различен начин написаната  като приказка творба.

 

Графика- Дежьо Санто

Завършва Художествената академия в Будапеща, негови учители са Карой Раслер, Тибор Розанич и Силард Иван. През 1983 г. получава медал и стипендия „Бела Кондор“. От 1981 г. редовно организира изложби. Претворява цитатите от „Малкият принц“ със своеобразна техника, използва туш и въглен.

Живопис- Антал Йозефка:

През 1996 г. става член на Националния съюз на унгарските творци и оттогава редовно организирам изложби на националните биеналета за акварел в Егер. Осемдесетгодишният модерен художник осмисля цитатите чрез богатството и специфичното смесване на цветовете.

Фотография- Бела Бернолак

Фотографии, които надникват зад цитатите. Негативите и черно-белите фотоси разкриват смисъла на цитатите от книгата.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)