Днес операта поставя „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев

Русе Лайф

04-05-2018, 09:00

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Състезание по Русезнание

За празника на Русе – 6-ти май

На 4 май е спектакълът на българската опера „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев с участието на Борис Луков в ролята на Илия. По повод деня на град Русе, цената на редовния билет ще бъде 15 лв.
„Луд гидия“ ще се поставя  за последен път в Русе през сезон 2017/2018. С това заглавие Държавна опера - Русе ще гостува  в  София, Велико Търново и Варна.
„Луд гидия“ е ново попълнение към оперните заглавия на Русенската опера. Светлия и пъстър декор придава допълнителна атмосфера и простор на сцената. Костюмите са изпълнени с мотивите на българската носия, но с изчистени съвременни детайли. Сюжета е актуален за днешното съвремие със съпоставянето на между, любовта и изкуството. Специалното участие на Фолклорен танцов театър "Найден Киров", допринася за допълнителна атмосфера в оперната зала. На 4 май  в операта „Луд гидия“ , ролята на Илия ще бъде изпълнена от – Борис Луков.
Младият тенор Борис Луков – внук на сопраното Лиляна Анастасова – една от емблематичните солистки на оперния театър във Варна.  
Роден е през 1987 г.,  завършва НМУ “Л. Пипков” и НМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Нико Исаков през 2009 г.-специалност Класическо пеене. След успешното си дипломиране е солист на Държавна опера Варна (2013-2017), по покана на маестро Борислав Иванов. Усъвършенства ролите си при големия български тенор Емил Иванов.  
На оперната сцена се превъплащава в ролите на Туридду из операта „Селска чест” на Пиетро Маскани, Полионе из операта „Норма” на Винченцо Белини, в която си партнира с емблематичното сопрано- Димитра Теодосиу на първото издание на оперния фестивал „Дионисия” на гръцкия остров Корфу. През Март 2017, Борис Луков прави своя дебют в ролята на Марио Каварадоси из операта „Тоска” от Джакомо Пучини на  сцената на Държавен театър за опера и балет- Красноярск. В репертоара му са още ролите на Алфред Жермон от „Травиата”, Измаеле от „Набуко”, Макдъф от „Макбет”, Касио от „Отело” на Джузепе Верди както и  Б.Ф.Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” на Пучини. Борис Луков участва в редица международни концерти из между които в залите на Берлинска филхармония, зала "Рахманинов"(Московска консерватория), зала "Бетовен" (Болшой театър), "Синфони спейс" (Бродуей- Ню Йорк) и зала „България”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)