Три кръгли маси сбират експерти в Русенския университет

Дунав

03-05-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекции по финансова грамотност по проект FinKids за ученици в Русе

Дискусиите предшестват конференцията „Устойчиво развитие на Дунавския регион“

Конференцията „Устойчиво развитие на Дунавския регион“ ще събере на 4 май в Русенския университет трима действащи президенти – на България, Румъния и Австрия. Чуждестранни партньори, представители на бизнеса,  организации от публичния и неправителствения сектор ще са сред участниците във форума. Той ще бъде предшестван от три паралелни кръгли маси.

Първата е посветена на устойчивото развитие на транспорта и инфраструктурата в Дунавския регион. Експертите ще дискутират перспективите за развитие и иновативните решения в транспорта, предизвикателствата и отговорностите за развитието на речния транспорт, значението на интермодалния и мултимодалния транспорт. Ще бъде отделено внимание и на съвременните проблеми в развитието на транспортните системи в градовете, както и на актуалните теми, свързани с безопасността на автомобилното движение.

Устойчивото опазване на природното и културното наследство в Дунавския регион ще е предмет на презентациите по време на втората кръгла маса в петък. Предизвикателствата при управлението и идеи за бъдещо развитие на Биосферен парк „Сребърна“; моделът за опазване и управление на ресурсите в природен парк "Русенски Лом"; приложението на съвременните информационни технологии за дигитализация и визуализация на историческото и културно наследство в Дунавския регион, ще са част от темите, които ще бъдат засегнати на форума.

Участниците в третата кръгла маса ще дискутират устойчивия растеж на иновациите и икономиката на знанието в Дунавския регион в условията на индустрия 4.0. Панелисти ще бъдат проф. Ник Сигримис – основател и президент на spin-off Geomations SA – Гърция, Н. Пр. Темиртай Избастин, посланик на Република Казахстан в България, проф. дтн К. А. Бисенов, Ректор на Кизилординския държавен университет – Казахстан. Сред участниците ще бъдат представители на големи и средни компании в сектори ИКТ, машиностроене, мехатроника и чисти технологии, опериращи в Дунавския регион. 

След края на дискусиите в трите кръгли маси, в 13:30 часа в Канев център започва конференцията „Устойчиво развитие на Дунавския регион“. В първата част на форума евродепутати, ректори на висши училища, преподаватели и студенти ще обсъждат добавената стойност на висшето образование за развитието на региона, а във втората към участниците ще се присъединят президентите на България – Румен Радев, на Румъния – Клаус Йоханис и на Австрия – Александер Ван дер Белен, които ще споделят своите виждания за свързаността между страните в Дунавския регион.

 Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май