9 русенци станаха Почетни граждани

Мисия

02-05-2018, 15:12

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Взеха книжки на 10 водачи при операция на Пътна полиция в Русе

Цигуларят Светлин Русев, художникът Пламен Монев /посмъртно/, и седемте жени,повели първите екопротести в през 1987-а

Днес, в Заседателната зала на Община Русе, се състоя церемонията по връчване на званието „Почетен гражданин на Русе“ 2018. На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на ОбС – Русе проф.  Христо Белоев, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева, общинските съветници Божидар Йотов и Иво Пазарджиев, журналисти и гости.

В началото на церемонията русенският градоначалник приветства присъстващите. Той благодари на наградените за това, че са допринесли за развитието на града, както и на смелите жени, инициирали първите екопротести. „Нека свободният дух има силата и продължава да ни води нас и нашите деца по пътя на достойните дела, за да може Русе да просперира и да бъде такъв, какъвто го искаме“, сподели Стоилов. Проф. Белоев също поздрави присъстващите и се обърна към присъстващите жени, положили основите на демокрацията през 1987 година.  „Благодарение на Вашата инициативност, Русе добавя гражданското общество в списъка с всички първи неща, случили се именно тук“

 

С решения на Общински съвет – Русе, със званието за 2018 година бяха удостоени световноизвестният цигулар Светлин Русев, художникът Пламен Монев /посмъртно/, както и седемте жени, инициирали първите екопротести в Русе през 1987 г. Цонка Букурова, Тодорка Бобева, Стефка Монова, Албена Велкова, Евгения Желева /посмъртно/, Вяра Георгиева /посмъртно/ и Мария Варамезова /посмъртно/.

Букурова благодари от името на всички наградени жени и разказа за зараждането на идеята за екопротестите. Наградата на Пламен Монев получи неговата съпруга Камелия Монева. От нейните думи, стана ясно, че Монев също е бил съпричастен със събитията през 1987 год. като един от организаторите на екоизложба през  същата година. Наградата на Светлин Русев беше връчена на неговата сестра, която прочете поздравление от негово име. „Винаги нося в сърцето си очарованието на моя роден град, с любов творя в Русе и съм изключително благодарен за оказаната ми висока чест“ се казва в писмото от световноизвестния цигулар. Званията бяха връчени лично от председателя на Общински съвет – Русе проф. Христо Белоев и от кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Наградените получиха грамота и нагръден знак от бронз, по проект и изработка на скулптора Георги Радулов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)