Утре деца се срещат със световен шампион

Мисия

01-05-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Национален турнир по Всестранна езда в Русе

Ученици от ОУ „Иван Вазов“ посрещат седемкратния европейски и световен шампион по свободна борба Валентин Йорданов

На 2 май 2018 г.,  от 12 часа, ученици от Основно училище „Иван Вазов“ в Русе ще посрещнат седемкратния европейски и световен шампион по свободна борба Валентин Йорданов. 

Валентин Йорданов е роден на 26 януари 1960 г. в с. Сандрово, област Русе. През 1970 г.  той започва да тренира борба под ръководството на Георги Ачев, с когото работи до завършването на Средно спортно училище „Майор Атанас Узунов“ в Русе. Носител е на златен медал от летните олимпийски игри в Атланта през 1996 г. Печели бронзов медал от летните олимпийски игри в Барселона през 1992 г. и е избран за борец на 20 век от Международната федерация по борба. 

Валентин Йорданов има седем златни медала от световните първенствата в Киев (1983 г.), Будапеща (1985 г.), Клермон Феран (1987 г.), Мартини (1989 г.), Торонто (1993 г.), Истанбул (1994 г.) и Атланта (1995 г.), два сребърни медала от Токио (1990 г.) и Варна (1991 г.) и бронзов медал от Будапеща (1986 г.). Извоювал е седем златни медала на европейски първенства по борба във Варна (1982 г.), Будапеща (1983 г.), Лайпциг (1985 г.), Атина (1986 г.), Велико Търново (1987 г.), Манчестър (1988 г.) и Анкара (1989 г.). 

През 1989 година Валентин Йорданов е избран за Спортист №1 на България. Носител е и на орден „Стара планина“ I степен за изключителните му заслуги към българския спорт. 

В програмата на посещението му е предвидена среща с учениците от ОУ „Иван Вазов“ в неформална обстановка.  От 13 часа Валентин Йорданов  ще се включи  в демонстративна среща между възпитаници от спортната школа по борба на тепих във физкултурния салон на училището.  По-късно шампионът по борба ще премери сили с учителя по физическо възпитание и спорт в ОУ „Иван Вазов“  Георги Георгиев.  

Визитата на известния спортист в Русе е етап от реализирането на проект „Спортната история на Русе“, който се осъществява по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“ и фирма „Ас – Строй“.  

Проектът е насочен към русенската общественост и ще се изпълни в рамките на шест месеца. В него ще вземат участие 100 ученици  и 6 учители от ОУ „Иван Вазов“, както и  русенски величия в спорта.  Заедно те ще се включат в поредица от спортни празници. В резултат на задълбочено изследване на ученици и учители ще бъде издадена книга, която ще популяризира сред обществеността на Русе постиженията на местни спортисти, станали национална гордост.  

Целта на проекта е да популяризира ползите от редовните упражнения и активния начин на живот, да се даде информация за различни спортове сред учащите се и да се насочат погледите към повишаване на качеството на живот  чрез спорт.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов