Губернаторът провери чистенето на бреговата ивица, замърсена с гориво

Дунав

30-04-2018, 16:46

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

РИОСВ: Замърсена е бреговата ивица на р. Дунав

Опасността от екологична катастрофа е сведена до минимум

Областният управител Галин Григоров се запозна на място с предприетите мерки за почистване на замърсения участък на бреговата ивица по р. Дунав след бившето КТМ в посока Мартен. Той констатира сериозен напредък в почистването и отбеляза, че опасността от екологична катастрофа е сведена до минимум. Григоров заяви, че напредъкът се дължи на добрата стиковка между институциите и на усилията на  фирмите, работещи на територията на индустриална зона „Тегра“ и в кметство Мартен.

Действията по отстраняване на отпадъците ще продължат до отстраняване на попадналото в реката биогориво и други отпадъчни материали.

Почистването е затруднено от няколко закотвени неизползваеми  шлепове на „Драгажен“ ООД – Горно Абланово. След проведени разговори с ръководството на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Пристанищния комплекс в Русе и с други отговорни институции се оказа, че фирмата не може да бъде санкционирана, защото мястото, на което са спрени корабите не е забранено. Положителното е, че  корабите възпират разпространението на отпадъците по поречието на река Дунав и предизвикването на по-големи щети.

Областният управител е в непрекъснат контакт с институциите от региона и при необходимост е в готовност да реагира своевременно.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов