СТПД „Академик“ и университетът отбелязват 110- години от организирания туризъм

Спорт

27-04-2018, 10:19

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Ненов идва в Русе

От началото на април екип на СТПД „Академик“ обновява туристическата маркировка

 

На 28 април 1908 година по идея на двама русенски ученици – Хелмут Брокс и Васил Кулов – е създадено сдружението „Геолог“, поставило началото на организирания туризъм в Русе.  По-късно то става основа и на уникалната по своя състав, устройство и прояви организация – Юношески туристически съюз (ЮТС). Студенти, преподаватели, съмишленици и деятели на Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“ тачат делото на първооснователите и отбелязват 110-годишнината на организирания туризъм в Русе с поредица от прояви и инициативи.

Точно на датата, в която се навършва забележителната годишнина, членовете на СТПД „Академик“ организират три прояви. В първите две участници са членовете на дружеството - група от 20 студенти, водени от гл. ас. д-р  Павел Петров предприема изкачване на първенеца на граничната планина Славянка Гоцев връх, а екип от спелеолози, ръководени от Тихомир Енчев ще атакува бездните и неизвестността на една от най-големите пещери в света – Оптимистическая в Украйна. Третата инициатива е насочена към популяризирането на туризма сред децата - инструктори и деятели на дружеството ще организират спортни игри и надпревари за ученици от ОУ „Отец Паисий“ в Парка на младежта.

От началото на месец април екип на СТПД „Академик“ започна мащабно обновяване на туристическата маркировка по маршрутите в районите на паметната плоча на Юношеския туристически съюз край кв. Долапите, а също и към х. Алпинист, пещера Орлова чука, Средновековен град Червен и др. През месец май ще излезе от печат пътеводителят на дружеството, описващ  маршрути за туризъм около Русе, свързващи 20 от най-стойностните и характерни  природни, исторически  и културни обекти, в т.ч. Паметната плоча на ЮТС.

СТПД „Академик“ инициира и успешно осъществи една нова своя идея. С подкрепата и съдействието на Студентския съвет и Университетския спортен център при Русенския университет то организира и проведе иновативното четириетапно състезание АЛМА РИНГ. По атрактивните трасета за колоездене, футболни умения, стрийт фитнес препятствия и боулдър катерене най-добре се представиха учениците от СУ „Васил Левски“ и ПГСАГ „Пеньо Пенев“, а при студентите победители станаха Петър Петров и Красимира Севинова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов