Трима иманяри са осъдени по обвинение на Окръжна прокуратура – Плевен

Търсили археологически обекти на територията на „Улпия-Ескус“

След внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Плевен и постигнати в съдебна фаза споразумения трима мъже са осъдени за търсене на археологически обекти на територията на „Улпия-Ескус“.

Николай С., Тихомир В. и Калин Н. се признаха за виновни  за това, че на неустановени дни в периода от 20.05.2017 г. до 28.11.2017 г. в землището на с. Гиген, обл. Плевен, при условията на продължавано престъпление, без съответно разрешение, не по законоустановения ред, регламентиран в Закона за културното наследство, извършвали изкопни работи на територията на недвижима културна ценност – Археологически резерват „Улпия-Ескус“ с. Гиген, обявен за Археологически резерват, като при деянията използвали технически средства –лопати и металдетектор. Престъпление по чл. 277а,  вр.чл.20,  вр. чл.26 от НК.

  Николай С. се призна за виновен и по обвинението за това, че от неустановена дата до 28.11.2017 г. в с. Гиген, в дома си, държал повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред съгласно Наредба на Министерство на културата за реда за извършване на идентификация и водене на регистъра за движими културни ценности /бронзови монети от ІІ, ІІІ век; билонова монета Аврелиан 270-275г.; 3 бр. медни монети Константин Велики 307-337г. Констанций ІІ, 337-361г.; 6 бр. медни монети Валентиан І  364-378г.; 3 бр. медни монети; апликация за конска сбруя; апликация на дървено сандъче/ на обща стойност от 119 лева. Престъпление по чл.278 от НК.

За извършените деяния Николай С. е осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години. На Тихомир В. и на Калин Н. е наложено наказание от по една година и два месеца лишаване от свобода, условно.

Споразуменията имат последици на влязла в сила присъда.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен