Губернаторът влезе в управата на сдружение „Пазители на българщината“

Новините

24-04-2018, 13:03

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенска студентка представя дебютната си поетична книга

Сдружението е учредено през 2014 г. и в него участват близо 80 български войводи

Областният управител на област Русе Галин Григоров беше избран за член на управителния съвет на патриотичното сдружение „Пазители на българщината“.

В словото си Григоров постави акцент върху необходимостта миналото да бъде помнено и предавано на идните поколения. Българската история познава най-обикновени хора от народа, извършили подвизи, останали в предания и легенди, надживели столетията… Това са хора от народа, съхранили своята вяра цели 5 века и така променили хода на историята българите запазват своята народност,  заяви той.

 „Комитският събор“, който е посветен на подвига на Червеноводската чета и се чества  през септември в с. Червена вода ще придобие национално измерение и в него ще се включат войводи и чети от цялата страна.

Обсъдени бяха и възможности за организирането и провеждането и на други родолюбиви инициативи. Подробностите ще станат ясни след уточняването на това къде е най-удачно да бъдат проведени събитията, както и на кои дати, съобщават от Областна управа. 

Събитието се нарича  „Воеводска среща“ , беше в родния град на Апостола на Свободата на 21ви и 22ри април.

Сдружението е учредено през 2014 г. и в него участват близо 80 български войводи – почетни или действащи, заедно със своите чети. Всички те са изявени лидери и специалисти в различни области на обществения живот и бизнеса, но също отделят време и средства за идеите и задачите на сдружението, свързани със запазването на българския дух, култура, традиции, фолклор, материалното и нематериалното родно наследство, както и с възпитанието в патриотизъм и почит към героите на България.

Сред емблематичните кампании на "Пазители на българщината" е честването  на 1300-годишнина от победата на войските на кан Тервел над Халифата при Константинопол, която спира нахлуването им в Европа. Каузата,  сдружението развива активно от 2016 г. насам, през настоящата година кулминацията е започването на  изграждане на паметник на кан Тервел в София.   Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"