Музей на открито в Две могили

Русе Лайф

22-04-2018, 10:00

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбор от Две могили представя България на Световно по тенис на маса

Събитието е посветено на 188-годишнина от рождението на Филип Тотю и на 142-годишнина от избухването на Априлското въстание

Областният управител на Русе Галин Григоров приветства участниците в проведения „Музей на открито” в град Две могили. Той заяви, че всеки се докосва до миналото по различен начин и призова присъстващите да бъдат горди, че са българи. Григоров отбеляза, че историята ни е пълна с хиляди примери на родолюбие и подвизи в името на България. Губернаторът посочи, че мястото не е избрано случайно, защото именно добре организираните чети са предвестникът на Априлската епопея, израз на най-масовия героизъм и несломим дух на народа. По онова време мъчително се чупят веригите на дълголетната изостаналост и точно затова неоценим остава устремът на българина към национална свобода , каза Григоров.

Жителите и гостите на Две могили разгледаха  експозиция от над 100 оръжия от българската история. Най-голям интерес беше проявен към  стрелбата с въздушно оръжие и лък. Участие взеха над 100 деца, а всяко получи диплом за защитник на българщината. Професионални инструктори по стрелба следяха и направляваха стриктно всички деца и възрастни, които участваха.

Събитието е посветено на 188-годишнина от рождението на Филип Тотю и на 142-годишнина от избухването на Априлското въстание.

Организатори на инициативата са Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България", ВМРО-БНД и Първа русенска чета "Ангел Кънчев".

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов