Русенски ученици блеснаха пред Академия за лидери

Животът

22-04-2018, 10:00

Снимка:

РУО Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Концерт на НУИ "Проф. Веселин Стоянов" и Русенска филхармония

Велислава Великова от ХІ „в“ клас получи максимална оценка

Във Велико Търново се проведе вторият заключителен етап – публична защита, на ежегодния ученически конкурс „Пространство и време“, организиран от Академия за лидери при Историческия факултет, ателие „История и памет“ и с подкрепата на Студентския съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Участваха ученици от ІХ до ХІІ клас от 34 населени места в България. След предварителната селекция на изпратените конкурсни материали от преподаватели по история и по география от съответните катедри, до заключителния етап бяха допуснати осем ученици от СУ „Васил Левски” – Русе.

Велислава Великова от ХІ „в“ клас получи максимална оценка отличен 6,00 за своето есе и публична защита на тема „Човек и добре да живее, умира. И друг се ражда. И нека роденият по-късно, като гледа това, си спомня за онзи, който го е направил.“ За пореден път тя доказа, че е онова „огънче, което дава надеждата за утре“. Според регламента на конкурса на Велислава се предоставя възможност да бъде студент в избрана от нея специалност на Историческия факултет.

Отлично се представиха и учениците от Х клас. Отлични оценки 5.50 получиха Биянка от Х „б“ клас за есето си на тема „Времето е в нас и ние сме във времето“ и Жанет от Х „б“ клас за есето си „Който иска да прозре бъдещето, трябва да се допита до миналото.“

 

Много добри оценки получиха и презентациите, едната от които е екипна работа на Габриела, Мелис и Дебора от Х „б“ клас на тема „Българите и „другите“ в Османската империя“ и презентацята на Ева Михайлова от Х „в“ клас на тема „Човекът, с който се гордее моя род“.

С грамота бе почетенаПетя Михайлова, старши учител по история и цивилизация и география и икономика – за оказаното научно ръководство и професионалната подкрепа на младите лидери в контекста на качествената промяна на връзката университет – училище чрез създаване на интерес към специалностите на Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов