Губернаторът обсъди с евродепутата Джамбазки международен форум за Дунав мост 3

Дунав

21-04-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ново осветление на Дунав мост

Бяха дискутирани възможностите за ново райониране на страната и предимствата на Русе като административен център

Областният управител на Русе Галин Григоров проведе вчера работна серща с евродепутата Ангел Джамбазки във връзка със срещата през есента между представители на държавната и местна власт от България и Румъния за изграждане на трети мост над река Дунав при Русе.

Идеята беше категорично подкрепена от Джамбазки, поради все по-нарастващата роля на трансевропейските транспортни коридори VII и IX, увеличения търговски обмен между двете държави и ежедневните километрични задръстванията в района Русе – Гюргево.

Двамата обсъдиха детайли за организирането на  форум, в който да участват евродепутати от България и Румъния и  да застанат зад идеята. В следващите дни ще бъде уточнена и конкретната дата на инициативата, съобщават от Областната управа.

Бяха дискутирани възможностите за ново райониране на страната и предимствата на Русе като административен център.

И повишаването на плавателността на река Дунав беше обект на днешната среща, тъй като това би довело до засилване значението  на речните пристанища и специално това на Русе. Като пречка беше посочен ТЕЦ Черна Вода, разположен на територията на Сърбия. Той  намалява плавателността на реката, когато нивото й е ниско. Джамбазки увери, че Европейската комисия води постоянни преговори със сръбските власти за прекратяване на тази практика и вероятно до края на тази или началото на 2019 г. проблемът ще бъде решен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов