За 2 месеца 600 безтаксови плащания чрез ПОС терминали в НАП Русе

Парите

21-04-2018, 11:00

Снимка:

НАП Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента

Клиентите на офиса на НАП в Русе все повече се възползват от удобствата на ПОС терминалите за безкасови плащания на данъци, осигуровки и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. За два месеца чрез тях са извършени 588 транзакции с общо регистрирана сума над 166 000 лв. Устройствата са разположени на 11 работни места, което осигурява на гражданите не само да не плащат никакви такси, но и да си спестят изчакването по опашки при плащането в брой. Другото голямо предимство на картовите преводи чрез физическите ПОС терминали, е че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи. От НАП обръщат внимание, че  когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или задължения,  които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение и отнема повече време.

Разплащането става още по-лесно за клиентите, ако използват т. нар. „виртуален ПОС терминал“ , чрез портала за електронни услуги на НАП, който функционира 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Към момента безплатните преводи са достъпни за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА. Скоро се очаква и собствениците на карти Visa също да имат достъп до тази услуга.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов