Българската световна рекордьорка по лека атлетика Йорданка Благоева гостува на ученици

Спорт

08-04-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици от три града в Иновационен лагер в Русенския университет

Лекоатлетката ще се включи в обиколка на спортните обекти в СК „Ялта“ и градския стадион в Русе

 На 13 април 2018 година, в 14 часа, ученици от Основно училище „Иван Вазов“ ще се срещнат с първата българска световна рекордьорка по лека атлетика Йорданка Благоева. Тя е родена на 19 януари 1947 г. и е емблематично име за българската лека атлетика за всички времена. Участвала е в четири олимпиади, има два олимпийски медала и пет световни рекорда на висок скок. В програмата на посещението й е предвидена презентация на русенските лекоатлети Евгени Игнатов и Николай Раев, която ще се проведе във физкултурния салон на ОУ „Иван Вазов“. От 16:30 часа Йорданка Благоева ще спортува заедно с децата от училището на детска площадка на ул. „Муткурова“ до бл. Съединение“. По-късно лекоатлетката ще се включи в обиколка на спортните обекти в СК „Ялта“ и градския стадион в Русе. От 18 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде прожектиран филма „Отвъд скока“, посветен на 70 – годишнината от рождението на Йорданка Благоева.  Той е по сценарий на  проф. Златимир Коларов и Валентина Фиданова-Коларова, а режисьор е Валентина Фиданова-Коларова. Филмът е  за волята да побеждаваш, за непоколебимия и непреклонен спортен дух, който вярва в силите и не се предава, дори когато травмата сковава и неистово боли, а условията на стадиона са трудни и неприемливи. Това е филм за патриотизма, филм-опит да се надникне и да разгадае формулата на успеха.

Визитата на Йорданка Благоева в Русе е по покана на ОУ "Иван Вазов" и във връзка с реализирането на проект „Спортната история на Русе“, който се осъществява по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“ и фирма „Ас –Строй“ и Фондация " Бистра и Галина".

 

Проектът е насочен към русенската общественост и ще се изпълни в рамките на шест месеца. В него ще вземат участие 100 ученици и 6 учители от ОУ „Иван Вазов“, както и  бивши русенски величия в спорта като Любомир Ганев, Веселин Топалов, Анелия Нунева, Евгени Игнатов, Христо Марков, Таню Киряков, Валентин Йорданов, Нешка Робева.  Заедно те ще се включат в поредица от спортни празници. В резултат на задълбочено изследване на ученици и учители ще бъде издадена книга, която ще популяризира сред обществеността на Русе постиженията на местни спортисти, станали национална гордост.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов