Русенската полиция взема мерки за реда по празниците

Животът

07-04-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Курс по автотехнически експертизи в Русенския университет

С участието на служители от всички структурни звена на МВР

За осигуряване на спокойствието и обществения ред на територията на Русенска област, във връзка с предстоящите празници, е създадена организация с участието на служители от всички структурни звена на МВР. Проведени са разговори с представители на местната власт, за да се осигури засилено полицейско присъствие там, където се очаква да има струпвания на хора – църкви, търговски центрове, базари, обекти на пътната инфраструктура - жп гари и автогари. В графиците за охрана са включени също и местата, където ще бъдат провеждани обществени събития и публични празнични прояви. При необходимост служителите на реда ще извършват и физически проверки. Проведени са работни срещи на полицейските служители от РУ при ОДМВР – Русе с представители на частните охранителни фирми за уточняване механизмите на взаимодействие помежду им.

По време на празничните и почивни дни ще бъдат проведени специализирани полицейски операции по различни направления на дейност, с цел обезпечаване безопасността на движението, сигурността в областния град, малките и отдалечени населени места, както и противодействие на престъпността – кражби, злоупотреби, измами. Регулярни проверки ще извършват униформени служители в питейните и увеселителни заведения, дискотеки и клубове. 

За осигуряване на безопасността на движението по пътищата в областта, преди и по време на празничните и почивни дни, служителите на "Пътна полиция" при ОДМВР - Русе са планирали конкретни действия и превантивни мерки.  

Униформените служители ще предприемат действия за улесняване на пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на движението и паркирането в подходите и районите на масово посещавани църковни храмове.

 

В дните от 5 до 9 април 2018 година ще бъдат проведени специализирани полицейски операции "Алкохол и неправоспособност", целящи установяване на груби нарушения на правилата за движение и предотвратяване на пътни инциденти. Контрол на движението ще се осъществява и по третокласни и общински пътища, както и в районите на посещавани питейни и увеселителни заведения. Ще се акцентира върху използването на  обезопасителни колани или каски, наличието на задължителна застраховка «Гражданска отговорност» на автомобилите, управление на нерегистрирани и неизправни МПС-та, управление на автомобили без платена винетна такса, след употреба на алкохол и упойващи вещества и други. Полицията ще осъществява контрол и през тъмната част на денонощието. Същевременно ще текат и полицейски операции, при които ще се използват техническите средства за контрол на скоростта чрез мобилните системи, а при необходимост ще се използват и наличните измерители на скоростта. Нарушителите ще бъдат спирани и санкционирани на място при стриктно спазване на законовите разпоредби. 

За да могат хората да запазят празничното си настроение и за да не попадат в рискови ситуации на пътни злополуки ОДМВР-Русе напомни някои основни ПРЕПОРЪКИ за безопасно движение по пътищата във връзка с предстоящите празнични и почивни дни за Великден. 

Полицията напомня още, че в празничните дни се създават условия за понижена бдителност у гражданите. От това се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния. Нужно е да се проявява внимание при носенето на чанти, вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство. Не трябва да се оставят отключени и без надзор жилища и превозни средства. Погрижете се за сигурността на имуществото си, особено ако ще отсъствате за по-дълго време.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов