РДВР Русе съветва за безопасно пътуване

Новините

06-04-2018, 09:00

Снимка:

АПИ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Курс по автотехнически експертизи в Русенския университет

Обърнете внимание и на автомобила си

Великденските празници предполагат особено настроение и приповдигнато емоционално състояние заради предстоящите срещи с роднини, близки и приятели. Личната безопасност по време на пътуванията е съпроводена със съобразяване на всички участници с правилата за движение по пътищата. По това време на годината на пътя може да настъпят произшествия заради значително увеличената интензивност на движението, образуването на колони и задръствания, а също и появили се след зимата повреди на пътните платна. Все по често в движението се включват велосипеди, мотоциклети, мотопеди и каруци. Нови и неопитни водачи добиват смелост заради слънчевото и топло време и сядат уверено зад волана. Често неправоспособни безразсъдно рискуват не само своя живот, управлявайки моторни превозни средства. Празничното настроение прави хората склонни към компромиси, поради което дисциплината на водачите и пешеходците се занижава. Нерядко за това причина става и употребата на алкохол. За да запазим празничното си настроение и за да не попадаме в рискови ситуации на пътни злополуки ОДМВР-Русе напомня някои основни препоръки:

ЗА АВТОМОБИЛА

 

 - Преди пътуването за Великден прегледайте изправността на спирачната система, проверете маслото, гумите и светлините.

 

 - Проверете състоянието на чистачките и заредете казанчето с препарат.

 

 - Не бързайте да подменяте зимните гуми с летни.

 

 - Ако превозното средство е неизправно, не правете компромиси. По-добре намерете друг автомобил или използвайте алтернативен транспорт – влак, автобус.

 

 - Заредете повече гориво. Може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

 

 - Не забравяйте документите на автомобила, както и своите.

 

 

 

ЗА ПЪТУВАНЕТО

 

- Планирайте отрано, правилно и практично пътуването за Великденските празници. Добре е да използвате светлата част на денонощието за придвижване. Тръгнете по-рано, за да избегнете натоварването по пътищата.

 

- Преди шофирането починете добре. Не пийте алкохол поне 8 часа преди потеглянето. Въздържайте се от обилно хранене преди да седнете зад волана. Така ще избегнете сънливост и забавени реакции.

 

- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач от семейството (компанията).

 

 Добре е да не си определяте предварителен час на пристигане, защото закъснението често води до рисково управление с превишена скорост и предприемането на неправилни маневри.

 

- При движение на тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини. При заслепяване от насрещни фарове веднага намалете скоростта.

 

- Карайте с разумна и съобразена скорост. Не забравяйте, че в населени места се движат много забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. Те се появяват по пътя и пред автомобила изненадващо. Внимавайте при преминаване покрай играещи деца.

 

- Поставяйте предпазни колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Помнете, че и шофьорът носи отговорност пътниците да са с поставени колани.

- Не превозвай детето си без обезопасителна система (седалка / столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

 

 

 

ЗА ПЪТУВАНЕ В КОЛОНА

 

- При движение в колона не правете опити за изпреварване. Така няма да се придвижите много напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подходяща по – голяма дистанция, за да не притеснявате водача на автомобила пред вас.

 

- При по-дълго движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губете търпение и не започвайте изпреварване, докато не възникне благоприятна ситуация с добра видимост напред.

 

- При интензивно градско движение и образувани колони, за да не предизвикате задръствания, дори когато има зелен светофар, не навлизайте в кръстовището, ако има не изтеглили се автомобили.

 

- Ако сте в задръстване, запазете спокойствие, бъдете търпеливи.

 

- При образувана колона на автомагистрала не заемайте аварийна лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.

 

- Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте точно указанията на контролните органи.

 

 

 

ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

 

- Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.

 

- Не прави компромис със себе си и близките си, не предоставяй управлението на автомобила на неправоспособни или на употребили алкохол хора.

 

- Приберете автомобилните ключове на сигурно място, ако има опасност неправоспособния ви син или дъщеря да подкарат автомобила без разрешение, за да повозят свои приятели.

 

- Възпрепятствайте управление на мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни.

 

- Не допускай шофьорът на колата, в която се возиш, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши са всички в автомобила.

 

 

 

ЗА УСЛОВИЯТА

 

- След зимните месеци по всички пътища има неравности и дупки, банкетите са изровени от валежите. При попадане в тях има опасност от повреди по ходовата част на автомобила, висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравности е опасно не само за вас.

 

- Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове по време на дъжд или след това, защото неравностите по пътя са пълни с вода и са трудно забележими.

 

- По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това затруднява ориентацията през тъмната част от денонощието. В такава ситуация увеличете двойно дистанцията, движете се предпазливо, със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.

 

- Ако на платното забележите пешеходци в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и ги изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов