Деца от Долна Студена конкурират мастър шефове в кулинарно шоу

Русе Лайф

05-04-2018, 16:09

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старейшините в Ценово не приеха предложения наем за пасища

Малките готвачи плениха членовете на журито с овчарска салата, сандвичи с фигурки и бисквитени топчета, полети със сладолед

Всички ученици от ОУ „Свети Климент Охридски“ в село Долна Студена активно се включиха в организираното кулинарно шоу. В продължение на няколко часа фоайето на училището приличаше на разбунен пчелен кошер. Момичетата и момчетата с голямо желание се превъплатиха в мастър шефове. Малките готвачи показаха неподозирани умения и възможности в областта на кулинарното майсторство. „Кулинарното шоу е част от проекта „Твоят час“, който успешно се реализира в учебното заведение. Децата обаче толкова ентусиазирано приеха идеята, че сами изпълниха по-голямата част от предварителната подготовка“, разказа директорката на училището Антоанета Семизова. Водещи двигатели в най-вкусната надпревара се оказаха учениците от седми клас, които имат часове по готварство.

За състезанието бяха сформирани шест отбора. Попълването на съставите им стана на случаен принцип след теглене на жребий. Още в самото начало всеки отбор трябваше да си избере име, а капитаните разпределиха менюто за ястията, които трябваше да представят пред журито. Според регламента на конкурса малките готвачи трябваше да приготвят по салата, сандвич и десерт. След окончателните уточнения децата се втурнаха към магазина, защото трябваше сами да изберат и набавят необходимите продукти. И ето, че очакваният момент настъпи. Като истински готвачи, облечени в престилки, с шапки и кърпи на главите, въоръжени с ножове, се впуснаха в кулинарната надпревара. Всяко действие на малките мастър  шефове бе зорко следено не само от педагозите, но и от кмета на селото Николай Николов, Даринка Митева – общински съветник,  и Иванка Боянова – старши специалист „Култура и образование“ в общинската администрация в Ценово. И през трите фази на състезанието в залата звучаха популярни хитове и децата демонстрираха танцовите си заложби.

В края на надпреварата отборите трябваше да направят презентация на ястията, които бяха приготвили. Журито попадна в изключително затруднена ситуация, защото трябваше да направи класация не само по външен вид, но и по вкусови качества. Притръпнали в очакване, с много въодушевление и настроение малките кулинари дочакаха обявяването на резултатите. С пълномнозинство победители в кулинарното шоу безапелационно бяха определени представителите от отбора „Мастър клас“. Малките готвачи плениха членовете на журито с овчарска салата, сандвичи с фигурки и бисквитени топчета, полети със сладолед. С много малка разлика на второ място застанаха състезателите от „Веселите сандвичи“. На трета позиция се изкачиха представителите на „Вкусното е при нас“.

Ръководството на училището раздаде награди на всички участници в надпреварата. И както подобава в края на кулинарното шоу всички се включиха в дегустирането на ястията.

Кулинарният ентусиазъм завладя до такава степен участниците, които обявиха, че шоуто в най-скоро време ще има продължение под мотото „Аз готвя заедно с баба!“. Предварителната уговорка е, че ще бъдат представени традиционни за региона специалитети.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов