Борис Луков в ролята на Илия в а "Луд гидия"

Русе Лайф

02-04-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Великденска украса радва русенци

На 3 април от 19 часа

На 3 април от 19 часа русенци ще могат да се насладят на операта на Парашкев Хаджиев „Луд Гидия“, чийто премиерен спектакъл се състоя на 9 февруари тази година при препълнена зала, огромен успех и бурни овации. С това заглавие съставът на Русенска опера ще гостува на сцената на Националната опера на 11 май. В спектакъла специално участие има Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, който допринася за пищността на сцената и цялостното удоволствие от продукцията, създадена от режисьора Павел Герджиков, сценографа Иван Токаджиев, художникът на костюмите Цветанака Петкова – Стойнова. Незабравима е хореографията на Анна Пампулова в танца на Кадията в изпълнение на Александър Баранов. Диригент ще бъде Димитър Косев, а в ролите на Илия и Зорница ще влязат Борис Луков и Нели Кравченко. 

 

Mладият тенор Борис Луков – внук на сопраното Лиляна Анастасова – една от емблематичните солистки на оперния театър във Варна.  

Роден през 1987 г., той завършва НМУ “Л. Пипков” и НМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Нико Исаков през 2009 г.-специалност Класическо пеене. След успешното си дипломиране е солист на Държавна опера Варна (2013-2017), по покана на Маестро Борислав Иванов. Усъвършенства ролите си при големия български тенор Емил Иванов. 

   На оперната сцена се превъплащава в ролите на Туридду из операта „Селска чест” на Пиетро Маскани, Полионе из операта „Норма” на Винченцо Белини, в която си партнира с емблематичното сопрано- Димитра Теодосиу на първото издание на оперния фестивал „Дионисия” на гръцкия остров Корфу. През Март 2017, Борис Луков прави своя дебют в ролята на Марио Каварадоси из операта „Тоска” от Джакомо Пучини на  сцената на Държавен театър за опера и балет- Красноярск. В репертоара му са още ролите на Алфред Жермон от „Травиата”, Измаеле от „Набуко”, Макдъф от „Макбет”, Касио от „Отело” на Джузепе Верди както и  Б.Ф.Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” на Пучини. Борис Луков участва в редица международни концерти из между които в залите на Берлинска Филхармония, зала Рахманинов (Московска консерватория), зала Бетховен (Болшой театър), Синфони спейс (Бродуей- Ню Йорк) както и зала „България”. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов