Честваме 85 години от рождението на Александър Владигеров

Мисия

30-03-2018, 09:59

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проекти за 11 500 лева - подкрепени от Студентския съвет на Русенския университет

С "Веселите градски музиканти"

 

Любомир  Денев - син ще дирижира мюзикъла на Александър Владигеров "Веселите градски музиканти" утре в зала „Филхармония“ от 11:00 часа. Спектакълът е в рамките на Мартенски музикални дни Джуниър .Мюзикълът за деца и за възрастни "Веселите градски музиканти" е по мотиви от приказката на Братя Грим "Бременските музиканти".

В ролите влизат Денко Проданов в ролята на петела, Прея като котката, Рашко Младенов в ролята на магарето и Борислав Веженов в тази на кучето.

 

Любомир Денев (Роден 1988 в София) е главен диригент на Филхармония "Пионер" от 2010 г. С нея е изнасял концерти на десетки фестивали в Германия, Унгария, Сърбия, Гърция, Турция, България. От 2012 г. е един от собствениците на Four For Music и главен диригент на Sofia Session Orchestra, с който записва партитури за целия свят - сред тях са сериалът "The Crown" на Netflix, "The Ripper Street", музика на Алан Силвестри, Енио Мориконе, Томас Бергерсен, Марио Григоров, Георги Стрезов и др. Любомир е гостувал на повечето оркестри в България, сред тях Софийска Филхармония, Оркестър на БНР, Биг бенд на БНР, Пазарджишка филхармония и др. Гостувал е на Държавна Опера Русе за спектакли на "Травиата" и "Любовен еликсир" 2012-2013. Денев дирижира турне с Фестивален Български Оркестър в Китай 2014. Денев син е диригент на международния "Балкански младежки симфоничен оркестър", с който му предстои да изнесе концерт за 3ти път в рамките на фестивала "Варненско лято" 2018.

Сред солистите, с които е работил са Светлин Русев, Лиса Джерард, Хуан Гарсия Ерерос, Калуди Калудов, Мариана Цветкова.

Като композитор Любомир е носител на редица национални и международни конкурси. Негови творби и оркестрации са звучали в САЩ (Miami University), Германия, България, предназначени както за концертна сцена, така и за Кино, Радио и Телевизия. През 2017 Любомир дирижира звукозаписи на негов албум със симфонична музика за британския сайт FPM Music UK. В момента Денев работи по мюзикъла "Агарта".

Образованието си завърша в НМА "Проф. Панчо Владигеров" с докторска степен по дирижиране. Негови преподаватели са проф. Пламен Джуров, доц. д-р Деян Павлов, проф. Колин Метерс, проф. Мартин Акервал. С пиано завършва НМУ при проф. Иван Дреников. Оркестрация изучава с проф. Александър Текелиев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов