Обсъдиха превенцията за болести по животните в региона Русе- Гюргево

Дунав

29-03-2018, 19:27

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общинските съветници от ГЕРБ в Русе с приемни за граждани днес

На граничния пункт между Русе и Гюргево е покрит пълния спектър от механизми за проверка

На граничния пункт между Русе и Гюргево е покрит пълния спектър от механизми за проверка

Заместник- областният управител на Русе Свилен Иванов откри заседанието на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в. Бръшлен. 

Акцентът по време на срещата беше  заболеваемостта на свинете и начините за координация на институциите от трансграничния регион за превенция на зараза. На граничния пункт между Русе и Гюргево е покрит пълния спектър от механизми за проверка, включително и на животни в малки превозни средства.

Към настоящия момент африканската чума по свинете е проблем за страните от Закавказието и Южна Русия. Това създава риск от проникване на вируса у нас главно чрез фериботната връзка Бургас-Поти и чартърни полети от Армения и Грузия до летищата във Варна и Бургас.

Притеснително е и разпространението на заболяването на територията на Украйна  и навлизането на вируса в Румъния, засечен през месец юли 2017 г., там са установени две огнища в частни стопанства от окръг Сату Маре. Към настоящия момент заболяването никога не е констатирано на територията на България.

За недопускане навлизането и разпространението му  Агенцията по безопасност на храните е изготвила и  изпълнява Програма за надзор и контрол на болестта. Мерките включват периодични клинични прегледи във всички видове свиневъдни обекти от високо рисковите региони като Бургас, Варна, Добрич, Силистра и Шумен, серологични и вирусологични изследвания и засилен контрол на личния багаж на пътниците, идващи от трети страни, за които има информация, че е констатирано заболяването. Предприемат се  дейности за повишаване осведомеността на заинтересованите лица, предимно лекари, фермери и ловци.

Внимание беше обърнато и на заразния нодуларен дерматит. По време на срещата бяха обсъдени начините за заразяване, диагностиката и предпазните мерки. Превенцията  в страната включва изготвянето на брошури, информирането на животновъдите и лекарите, забрана за свободно движение на животните в южните региони, както и провеждането на обучения, поддържането на постоянен контакт със съседните държави и извършването на ежеседмични прегледи, целящи ранното откриване на заболяването.

Не беше подмината и темата с птичия грип. Изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“  Лили Ганчева представи румънска програма за отглеждането на свине. От нея са се възползвали над 5000 животновъди и 188 доставчици. Очакваните ефекти от програмата са свързани с увеличаване броя на животните и опазването на прасетата от породите Бъзна и Мангалита, както и стабилизирането на търговския баланс с този продукт, предвид факта, че в топ-вноса  от страните от ЕС и трети  страни, доминира в продължение на години прясно и охладено свинско месо, като Румъния осигурява едва половината от потребителското търсене.

Сред участниците в днешното заседание бяха още директорът на Областна дирекция "Земеделие“ Борислава Братоева, директорът на Дирекцията по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков, директорът на Граничната полиция Димитър Чорбаджиев, представител на Националната служба за съвети в земеделието в Русе, кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов, кметът на Бръшлен Димчо Петров, представители на фермерското съсловие, както и експерти от споменатите институции и техните омологични представители от Румъния.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)