Завърши литературният конкурс на СУ „Възраждане“

Русе Лайф

29-03-2018, 13:25

Снимка:

РУО Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проекти за 11 500 лева - подкрепени от Студентския съвет на Русенския университет

Стихотворението на Венета Маринова от IXA АГ „Гео Милев бе класирано на първо място

За четвърта поредна година литературният конкурс на СУ „Възраждане“ – Русе „Стих и щрих“ обедини гимназисти от шест русенски училища да създават кратки стихотворения и да рисуват картини. Ученици от СУ „Възраждане“, СУ „Христо Ботев“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, ПАГ „Гео Милев“ и ПМГ „Баба Тонка“ създаваха краткостишия с ключови думи възраждане, земя, душа, които бяха изтеглени в началото на конкурса. За младите художници темата бе „Пролет“. По време на творческия процес участниците слушаха подбрана музика от Хауърд Шор, виртуозни изпълнения на Дейвид Гарет, а картина на Майкъл Шевал допринасяше за обогатяване на атмосферата. Така чрез синтез на три изкуства експериментът провокира емоционалната нагласа на участниците.

Творенията на гимназистите бяха оценявани от жури в състав: Станислав Георгиев, директор на СУ „Възраждане“; д-р Марияна Георгиева от СУПНЕ „Фридрих Шилер“; доц. д-р Мира Душкова, преподавател в Катедрата по български език, литература и изкуства в РУ „Ангел Кънчев“; Ралица Арнаудова, ст. учител по изобразително изкуство в СУ „Възраждане“.

Докато журито подбираше най-експресивните, оригинални, стилово и езиково издържани стихове, в залата бяха проведени творчески игри с публиката. Учениците на зам.-директора на „Възраждане“ – Меглена Христова – представиха подбрани текстове от световната класика, които поетическите екипи трябваше да свържат с имена на изучавани автори. Осмокласниците провокираха участниците с творби на Сафо, св. Константин-Кирил Философ, А. С. Пушкин, Д. Дебелянов и Н. Вапцаров.

Стихотворението на Венета Маринова от IXA от АГ „Гео Милев бе класирано на първо място, на второ място е творбата на Никол Димитрова от IXA (СУПНЕ „Фр. Шилер“), а на трето място журито класира текста на Кристина Петрова от XIГ (СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ). Рисунката на тема „Пролет“ на Елица Илиева от XIIA (СУ „Възраждане“) бе отличена с първо място в артистичния проект, обединил творците гимназисти от града на свободния дух.

Кръговото писане на тема С участието си в „Стих и щрих“ за себе си открих… показа възможностите на творческия експеримент да провокира въображението, а това е интересна форма за изява на учениците, според организаторите на литературния конкурс. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов