Светлин Русев и Евгени Божанов- солисти на Русенския фестивален оркестър

Мисия

29-03-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отпускат 175 000 лв. за нови работни места в Русенско

С диригент маестро Емил Табаков

Вторият концерт от програмата за деня е от 19 ч. в Доходно здание – феноменалният Светлин Русев и блестящият Евгени Божанов излизат като солисти на Русенския фестивален оркестър с диригент маестро Емил Табаков. Те ще изпълнят Концерт за пиано, цигулка и струнни от Феликс Бартолди и Симфония № 7 от Лудвиг ван Бетовен.

 

Световноизвестният цигулар и гордост за Русе, Светлин Русев излиза за пореден път на сцената на Мартенски музикални дни, като от 2017 г. той влиза и в ролята на артистичен консултант на фестивала. След виртуозния концерт на Светлин Русев и Евгени Божанов на 27 март, двамата впечатляващи музиканти отново ще обединят таланта си на една сцена, този път заедно с Русенския фестивален оркестър – един уникален проект, носещ в себе си дълбоките и трайни връзки между различни поколения музиканти от целия свят, направили първите си професионални стъпки в Националното училище по изкуствата Проф. В. Стоянов – Русе.

 

Оркестърът е създаден през 2010 г. послучай 50-годишнината на училището и прави първата си успешна програма в рамките на 50. МФ Мартенски музикални дни. Второто издание на проекта е по повод 55-годишнина на училището през 2015, с което печелят и престижната национална награда Музикант на годината за 2015 г. в категория Музикален проект. За трети път оркестърът се събира за 57-то издание на фестивала през 2017, а в тазгодишното му издание за първи път ще включи два концерта на оркестъра.

58-ият  МФ „Мартенски музикални дни“ (16 март – 1 април) предлага на публиката една богата програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

 

Партньори в реализацията на МФ Мартенски музикални дни на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

 

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. 

 

Официални медийни партньори: БНТ и БНР



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов