Алпинистът Атанас Скатов с презентация в Русенския университет

Животът

25-03-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пролетно чистене започна в Русе

Ще представи проекта си за скоростно изкачване на 14-те върха с височина над 8000 метра без консумация на хана от животински произход.

Алпинистът и изследовател д-р Атанас Скатов ще представи премиерно през русенската публика книгата си „МАНАСЛУ- Душата на планината“. Той ще се срещне с любителите на планината и приключенията на 28 март 2018 г., в 18 часа, в зала 2.101 на Русенския университет. Атанас Скатов ще представи и проекта си за скоростно изкачване на 14-те върха с височина над 8000 метра в света без консумация на храна от животински произход.

 

„МАНАСЛУ – Душата на планината“ е първата от поредица от книги под общото заглавие "Над 8000 метра" към проекта на Скатов за скоростно изкачване на 14-те осемхилядника, или така наречената „Хималайска корона на планетата“, без консумация на храна от животински произход. В нея са събрани първата част от дневниците на алпиниста. Авторът посвещава тази поредица на хората, които със своите добри дела дават надежда на всеки да продължи по пътя си и да сбъдне своите мечти и желания.

Връх Манаслу се издига на 8163 метра над морското равнище и е осмият по височина на планетата. Преведено от санскрит името му означава Душата на планината.

 

Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 г. в Сливен. Висшето си образование е завършил в Аграрен университет Пловдив, има магистърска степен по Растителна защита, защитил е докторат в Берлин, Германия. Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор на България и Германия. От 2010 година активно се занимава с алпинизъм, а от 2012 година преминава на веган-меню като част от експеримент дали човек може да живее на тази диета, но и дали може да се натоварва на максимална степен физически и психически.  Той е първият и засега единствен българин, успял да завърши проекта “Седемте върха“ за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата и първият веган в света постигнал тази цел. За 5 години (2013−2017) Атанас Скатов участва в 15 експедиции по света.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен