Световния ден на социалната работа в Клуба на социалния работник

Новините

21-03-2018, 17:17

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

За четвърти път Ден на кариерното ориентиране в Русенския университет

За трета година студентите участват с видеоклип

В тържествена обстановка и пред експозиция от плакати студенти и преподаватели от специалност „Социални дейности“ и членове на Клуба на социалния работник в присъствието на зам.-ректора по евроинтеграция и международно сътрудничество проф. д-р Юлиана Попова, управители на социални услуги, социални работници и гости отбелязаха най-важния за общността на социалните работници от целия свят празник – Световния ден на социалната работа. С приветствие и признание за активността и успехите на студентите по социални дейности и отговорния избор на специалност се обърна проф. д-р Попова, която ги призова да бъдат още по-активни и успешни. Поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов прочете директорът на Дом за пълнолетни лица с физически увреждания „Милосърдие“ Даниела Цонева. Приветствия послучай празника бяха представени и от името на Директора на Дирекция „Здравни и социални дейности“ към община Русе Мариела Личева и от Председателя Управителния съвет на Фондация „Приятелска подкрепа“ Маргарита Събева като едни от най-добрите партньори на професионално направление „Социални дейности“ и Русенски университет.  

Във връзка с професионалния празник на социалните работници и призив на Европейската асоциация на училищата по социалната работа (European Association of Schools of Social Work – EASSW), чийто член е Русенски университет, студентите от специалност „Социални дейности“ и членове на Клуба на социалния работник изработиха видеоклип в съответствие с темата „Насърчаване на общността и устойчивост на околната среда“, обявена от Международната федерация на социалните работници (International Federation of Social Workers). С него те се присъединиха към призива и усилията на своите колеги от над 300 висши училища и организации от Европа – членове на EASSW – за постигане на социална справедливост, защита на правата на човека и опазване на околната среда. За трета поредна година студентите участват с видеоклип за Световния ден на социалната работа заедно  със  свои колеги от много европейски страни. Тази година техният видеоклип е един от трите поставени на уебсайта на EASSW и представя България и Русенски университет в лицето на специалност „Социални дейности“ и Клуб на социалния работник (. Той беше представен отново пред аудиторията и гостите на събитието.

Председателят на управителния съвет на Клуба на социалния работник доц. д-р Сашо Нунев представи резултатите от обявения във връзка с празника конкурс, в който се включиха двадесет и трима студенти от всички курсове на специалността. Участниците представиха своите творби и идеите за тяхното създаване. Студентката Светлина Карапетрова прочете авторско есе на тема „Насърчаване на общността и устойчивост на околната среда“ с акцент върху екологични проблеми и възможности за решаването им в съвременното общество. Доц. д-р Сашо Нунев поздрави участниците за постигнатите успехи и ги насърча да работят още по-активно и настойчиво за утвърждаване на хуманната и отговорната професия на социалния работник в обществото. Всички участници получиха грамоти и награди. Една от наградите е обучение по въпроси на насилието в името на честта, което е част от проекта „HASP – Honour Ambassadors against Shame Practices“ (Посланици на добра воля срещу практиките на насилие, основано на честта) и ще се състои на 4.04.2018 година.

Студентите от  специалността и членове на Клуба на социалния работник участваха и в друга инициатива на Европейската асоциация на училищата по социална работа да направят снимки пред своите творби и да ги изпратят на секретаря на Асоциацията, след което ще бъдат поставени на нейния уебсайт. Надяваме се в следващите дни чрез тях нашите креативни възпитаници и бъдещи социални работници отново да се представят достойно заедно със своите колеги от други европейски страни.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)