РУ чества членството си в Университетската агенция на франкофонията

Животът

21-03-2018, 09:47

Снимка:

Пресцентър Русенски университет

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенската публика видя филма „Забраняваната легенда“

„За да подготвиш бъдещето си, трябва само да създадеш свое настояще" бе темата, по която писаха участниците в конкурса за есе

Международният ден на франкофонията – 20 март бе отбелязан в Русенския университет с музикално-поетична програма. На събитието присъстваха ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев, председателят на Общото събрание – проф. Велизара Пенчева, заместник-ректорите проф. Юлиана Попова и проф. Диана Антонова, а специален гост бе Михаела Кодреану – ръководител "Научни изследвания" в регионалната дирекция на Университетската агенция на франкофонията в Букурещ. От една година Русенският университет е член на Агенцията, в която участват над 800 висши училища в целия свят.

В приветствието си към участниците в тържеството ректорът - чл.-кор. проф. Христо Белоев отчете първите участия на русенски студенти в събития, организирани от Агенцията. От своя страна Михаела Кодреану сподели, че Русенският университет е много активен и предлага на студентите привлекателни възможности, а възможностите за сътрудничество между членовете в организацията се увеличава все повече.

„За да подготвиш бъдещето си, трябва само да създадеш свое настояще" бе темата, по която писаха участниците в конкурса за есе, обявен от Русенския  университет и Бюрото на Университетската агенция на франкофонията в София. Мисълта на Антоан дьо Сент-Екзюпери вдъхнови както ученици, така и студенти от Русе и София. Тази година в конкурса се включиха и двама студенти от Френския университет в Армения. Наградите на най-добрите връчиха чл.-кор. проф. Христо Белоев и Михаела Кодреану. На първо място са класирани Екатерина Йорданова от 11 клас от СУЕЕ, Славина Василева от 12 клас от Английската гимназия, Ива Миткова – студентка във Филиал Силистра, Борислав Димитров от УНСС и Алина Галастян от Армения. С написването на есе по същата тема, но на български език най-добре се е справил Юмран Байрам от Професионална гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух” в Исперих.

След награждаването на победителите в конкурса, ученици от Гимназията по европейски езици и от Националното училище по изкуствата направиха поетично-музикален рецитал с изпълнение на творби на френски автори. Вероника Илиева изпълни пиесата на Клод Дебюси Момичето с ленените коси“, а Цвета Атанасова – „Игра на водата“ на Морис Равел. Възпитаници на Професионалната гимназия по облекло представиха модно ревю, вдъхновено от френската култура.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов