Нунев участва в среща на групата за парламентарен контрол на Европол

По данни на Европол 800 са гражданите от страните от Балканите, които са се сражавали за Ислямска държава

Зам. – председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Пламен Нунев участва в срещата на съвместната група за парламентарен контрол на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол). Повече от 130 парламентаристи от всички държави-членки на ЕС взеха важно решение по време на форума в Националния дворец на културата, който бе открит от председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Цветан Цветанов и председателя на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Клод Мораес. Приети са процедурните правила за работа на съвместната група за парламентарен контрол на Европол.

След гласуването Цветан Цветанов благодари на делегатите и заяви, че така ще се гарантира пълна прозрачност каквато очаква всеки гражданин от европейските институции. По думите на Цветан Цветанов за сигурността на ЕС е важно да не оставяме „бели петна” на картата на Европа, които могат да създадат условия на вакуум и създаване на зони за влияние на други фактори на геополитическата карта.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред заяви, че регионът на Западните Балкани има и прагматично значение по отношение на борбата с контрабанда на стоки и наркотици, борбата с трафика на хора, превенция на радикализацията и работата по идентифицирането и организирането на завръщането на бойци, които са се сражавали на страната на Ислямска държава. По данни на Европол 800 са гражданите от страните от Балканите, които са се сражавали за Ислямска държава. Именно затова е важно да се осъществи необходимият контрол при управление на имиграционните потоци и контрола на границите, допълни Цветан Цветанов. По думите му това са само част от примерите в конкретните сфери, в които държавите от този регион могат да дадат своя принос към общата сигурност на континента.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов