Третият фестивален ден на МФ „Мартенски музикални дни“

Мисия

18-03-2018, 12:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенският университет отбелязва Международния ден на франкофонията

Квинтет Windy, на ансамбъл „Акордати“ и Румънският национален симфоничен оркестър

От 10 до 12 ч. и от 16 до 18 ч. в Регионален исторически музей - Русе ще се състои вълнуващото преживяване за най-малките – Концерт на възглавници с духовия квинтет Windy в рамките на Мартенски музикални дни Джуниър. Концертите са съпроводени от занимателни уъркшопи и образователни уроци, които ще запознаят децата с духовите музикални инструменти. За поредна година Фондация "Модо-България" и Община Русе обединяват сили, за да увлекат всички малчугани в света на музиката. Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и обещава както всяка година да бъде изключително забавен, увлекателен и образователен за всички присъстващи деца и техните родители. Интензивната програма на 18 март включва още концерт на ансамбъл „Акордати“ с диригент Драгомир Йосифов, който ще се проведе от 11 ч. в зала Европа на Доходно здание.  С произведения на О. Ласо, Я. Аркаделт, К. Монтеверди, А. Виларт и К. Жанекен музикантите ще отведат публиката в епохата на Ренесанса.

Същата вечер, от 19 ч., в Доходно здание, фестивалът ще посрещне на русенска сцена Румънския национален симфоничен оркестър с диригент Кристиан Мандеал и впечатляващата пианистка Пламена Мангова. Звездният тандем, който не за пръв път участва на фестивала Мартенски музикални дни, е подготвил една изключително силна програма с произведения от Джордже Енеску, Ференц Лист и Сергей Рахманинов. Блестящият диригент Кристиан Мандеал, ученик на Херберт фон Караян и Серджиу Челибидаке, се счита за един от най-значимите румънски и световни диригенти на нашето време. За поредна година русенската публика има щастието да срещне знаменития диригент и брилянтния Румънски национален симфоничен оркестър. Виртуозната Пламена Мангова е носител на Белгийската федерална втора награда от престижния конкурс Кралица Елизабет (2007), като шеметната й кариера я отвежда до най-престижните зали по цял свят. Свири с редица големи оркестри, сред които Ротердамската филхармония, Филхармонията на Френското радио, Националния оркестър на Белгия, Камерния оркестър на ЕС, Симфоничния оркестър на Санкт-Петербург и др.

58-ият  МФ „Мартенски музикални дни“ (16 март – 1 април) ще предложи на публиката една богата програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участници от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

 

Партньори в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

 

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, Строител 94, Мегахим и Интис, магазини Кауфланд, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“. 

 

Официални медийни партньори: БНТ и БНР.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов