Русе чества деня на Франкофонията

Животът

18-03-2018, 10:00

Снимка:

СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Монтюпе" ще постави филтри за пречистване

„Монтюпе“ и учениците- франкофони от Училището за европейски езици ще посрещнат празника заедно

От 1970 година месец март е посветен на отбелязването на Франкофонията по света. В България и в частност в Русе, тази традиция също се утвърждава като специална в мартенския календар през годините, благодарение на съвместните усилия на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и Монтюпе ЕООД. За поредна година компанията и учениците франкофони от начален, среден и горен курс от Училището за европейски езици ще посрещнат празника заедно. 

През 2018 година празниците на Франкофонията ще се състоят в три поредни дни – 20, 21 и 22 март, когато ще бъде кулминацията на събитието.

На 20 март (вторник), СУЕЕ ще е домакин на волейболна игра, в която ще се включат ученици от френските паралелки, служители франкофони на Монтюпе и играчи от най-успешния, непобедим отбор от сезон 2017/2018 на волейболната Висша лига – „Дунав“.

На 21 март (сряда) от 18:30 часа, в Аулата на Корпус 2 на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се проведе тематична френска филмова вечер. Филмът ще бъде комедията  „Je fais le mort“. Събитието е със свободен вход за всички франкофони, както и всеки, който има интерес към френската култура и общност или иска да се запознае по-отблизо с нея.

Честването на франкофонските дни ще завърши на 22 март (четвъртък) от 18:30 часа в Аулата на Русенския университет „Ангел Кънчев“ с тържество с участието на учениците франкофони от начален, среден и горен курс на училището.

В програмата участие ще вземат и французи, работещи в Монтюпе, които помагат на децата в изучаването на чуждия език и култура. Учениците франкофони ще представят откъси от свои любими театрални  произведения, сред които „Червената шапчица“, „Скъперникът“ на Молиер и „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент Екзюпери. Публиката ще се забавлява с авторските пиеси „Клубът на зависимите“, „Ние, седми клас“. Ще се рецитира поезия, ще изпълнят известни песни на любими френски певци като Indila, Lara Fabian, Zaz, Claude Capeo и други.

По време на тържеството ще бъдат наградени учениците победители в конкурса на Монтюпе и СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ в три категории:

  • За рисунка на тема „Приятелство“ за учениците в 3 и 4 клас;
  • За комикс на тема „Какво е приятелството за теб?“ на френски език, за учениците в 5, 6 и 7 клас;
  • За разказ на тема „Едно франкофонско пътуване“ на френски език, за учениците в 9, 10, 11 и 12 клас.

Френският дух на събитието ще се усети изключително силно и чрез изложбата на световно известния френски визуален артист и кинорежисьор JULIEN DE CASABIANCA, на която всички присъстващи ще имат възможност да се насладят и която ще бъде позиционирана във фоайето пред Аулата. Събитието е със свободен вход за всички желаещи.          



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)