М. Габриел: 10% от жените са били жертва на кибертормоз

Политика

16-03-2018, 12:19

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ц. Цачева: Неоправдани са страховете от предложените промени в НK

Близо 225 млрд. са публичните разходи в ЕС за борба с насилието и пропуснатите ползи

Темата за сигурността е водеща за хората в ЕС. Но ако едната половина от обществото е насилвано и убивано, то не можем да говорим за сигурност. Насилието над жени е ежедневие. Това ограничава пълноценното участие на жените във всички аспекти. Нужна е поведенческа промяна, за да се преборим със стереотипите. Това каза еврокомисарят Мария Габриел на форум, посветен на проблемите с домашното насилие.

"Истанбулската конвенция е тази, която не само се бори с насилието над жени, но насочва погледа срещу предотвратяване на този проблем. Тя не е форма за възприятие на идеология за пола", категорична е Габриел.

"Близо 225 млрд. са публичните разходи в ЕС за борба с насилието и пропуснатите ползи. Тези пари могат да отидат за образование и икономика. Свидетели сме вече на нови форми – кибернасилие. То става все по-застрашително. 10% от жените над 15-годишна възраст са били жертва на кибертормоз. Те са по-честа жертва от мъжете. Отмъщават им с публикуване на порнографско съдържание", посочи Габриел.

"Децата от 9 до 16 години, притеснявани онлайн, вече са 17 на сто. 4 на сто повече от преди няколко години. Жертвите трябва да се осмелят да говорят, но трябва да има повече мерки за превенция", каза Мария Габриел.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов