Хората по селата доволни от частната охрана, кражбите са намалели

Мисия

15-03-2018, 19:01

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Десетки села и земеделски производители във великотърновска област от години са охранявани от частни фирми. Хората ползват услугата, която гарантира тяхното здраве, живот и имущество срещу символични такси от по 5 – 6 лева, разказа times.bg

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров обаче сезира Конституционния съд заради някои текстове в Закона за частната охранителна дейност, според които, точно охраната на населените места от частни фирми, е незаконна. Ако промените в закона за частната охранителна дейност не бъдат обявени за противоконституционни може да се стигне до разпад на държавата, заяви пък говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова. Същото искане до КС отправи и президентът Румен Радев. Според Арнаудова, държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората и това да се възлага на частни охранителни фирми.

Въпреки това, жители и селски кметове във Великотърновско твърдят, че драстично е паднал броят на кражбите, след като охранители патрулират по селата 24 часа.

В лясковското село Козаревец 150 домакинства или 95% от живущите, са сключили договори за охрана на домовете си.

Пенсионерката Иванка Пенева от години живее сама.  Преди 11 години нагли апаши разбила дома й и откраднали скъпи инструменти и имущество от гаража на съпруга й за над 3000 лева. Накрая грабнали и агне от двора, за да си „направят банкет“.

„Прокурорът Цацаров каза, че частните фирми не трябва да влизат в селата, а кой да влезе в селата?! Аз полицай не съм виждала в нашето село! Тука, 15 години откакто съм се пенсионирала и един път не съм видяла полицай!“, споделя възрастната жена.

„Когато ги извикахме полицаите, като ни обраха, дойдоха с вратовръзки и нито ни взеха отпечатъци, нито нищо!  За  3000 – 4000 лева неща от гаража взеха, не са ни върнали нищо, никой не ни е потърсил!“, продължава разпалено да разказва тя.

След обира баба Иванка била от първите в селото,  които сключили договор с частна охранителна фирма. Решението Козаревец да се охранява от частна фирма било взето на общо селско събрание, най- вече по молба на пенсионери и самотноживеещи хора, посочва кметицата Красимира Колева. „Селото ни винаги е посещаването от квартален инспектор, но това явяване от по два часа е недостатъчно и това винаги е през светлата част на деня! Едно е да идва полицейски инспектор в понеделник и сряда, от 3 до 5 и от 11 до 12  часа, друго е  непрекъснато присъствие на частна охранителна фирма, което да респектира хората!“, прави сравнение Колева.

През 2012 година 100 домакинства сключили индивидуални договори за охрана, докато сега те са 150, или 95% от селото. На всяка на имота врата е поставен стикер, на който са изписани телефони на охранителите. По думите на Колева, от пет години кражби в селото няма.

„Миналата година някой беше влизал в двора ни, веднага на телефона се обадихме, момчетата веднага дойдоха!, разказва още Иванка Пенева.  Таксата, която плащат пенсионерите е повече от достъпна: „Пет лева на месец! Къде не сме ги дали? Едно кило сирене струва 20 лева, а тези момчета ни обикалят цяла нощ, влизат, по махалите- навсякъде!“, разсъждава тя.

От 30 години Петър Бояджиев, който е родом от Козаревец, живее в съседния град Горна Оряховица. Сега два пъти седмично посещава имота си. Преди години родната му къща в селото е била обирана многокрактно от злосторници.

„Беше влизано много пъти, ядосвахме се постоянно! Отмъквали са какво ли не – ярмомелки, гуми, помпи, малогабаритна техника- тракторчета, инвентар, всичко бяха взели! И то не от един път, четири пъти!“, разказва Бояджиев. Той също е категоричен, че откакто е сключил договор за охрана, не е влизано в дома му. „От пет години, откакто е почнала да охранява фирмата, нямаме влизане в къщата, по- рано беше много зле положението – разбиваха, крадяха, но сега нямаме посегателства на имота!“

Във великотърновско няколко местни и национални фирми извършват охраната на десетки села. Националната охранителна компания „Делта гард“ е поела обслужването на села в повечето общини в областта – Полски Тръмбеш, Велико Търново, Горна Оряховица, Стражица, Златарица, Павликени. Фирмата започва първоначално охрана земеделска продукция посеви още през 2005 г., разказва Николай Минчев, директор „Организация“ на „Делта гард“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов