Българо-румънска търговско-промишлена палата съобщава за промени в режима на Дунав мост

Парите

11-03-2018, 13:00

Снимка:

АПИ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов поиска бърза намеса от Румъния, за да спрат опашките на ГКПП-Русе

Очаква се проблема да бъде обсъден на експертно равнище и решен

В Българо-румънска търговско-промишлена палата постъпи информация за промени от началото на 2018 г. в режима за преминаване на българските леки автомобили по Дунав мост или т. нар. „абонамент“ за представителите на бизнеса за преминаване по моста. Досега те заплащаха за 30 преминавания, 1.20 рум. леи на пътуване, колкото и румънските представители на бизнеса.

От началото на тази година стойността на „абонамента“ е била повишена на 11 рум. леи за едно преминаване на Дунав мост – единствено за леките автомобили с българска регистрация, а максималният брой на пътуванията в рамките на абонамента е намален на 20. За автомобилите с румънска регистрация сумата е оставена непроменена.

Като организация-представител на бизнес средите с интереси от двете страни на границата, ние веднага се свързахме с Тодор Чуров, извънреден и пълномощен посланик на България в Румъния с официална молба да отнесе въпроса до институциите в Румъния, които имат отношение към този проблем и проведе разговори за изясняване на случая. Това пише в съобщение на палатата.В отговор от посолството  информира палатата, че веднага е проведена среща на ръководителя на Службата за търговско-икономически въпроси Ивайло Маринов и завеждащия Консулска служба Мирчо Иванов с представители на румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура (CNAIR), които са обяснили, че със заповед намМинистъра на транспорта на Румъния са предприети мерки за улесняване на румънските представители на бизнес средите, живеещи в Румъния и работещи в България, както и уеднаквяване на таксите, събирани на мостовете от румънска страна. Идеята е напълно да се премахнат таксите за преминаване на моста от румънски граждани, работещи в България и живеещи в Румъния, като в същото време е отбелязан  фактът, че не съществува реципрочност по отношение на таксите за преминаване на моста, тъй като българската страна не предоставя възможност за заплащане на абонамент, независимо че таксата от нашата страна на съоръжението е по-ниска, уточняват от палатата.В края на срещата участниците са поели ангажимент да информират компетентните български и румънски институции за  поставените от Българо-румънска търговско-промишлена палата въпроси, с цел проблемът да бъде обсъден на експертно равнище и решен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов