Кампания "За по-човечно детско правосъдие"

Животът

10-03-2018, 09:00

Снимка:

Национална мрежа за децата „За по-човечно детско правосъдие“

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Писател назаем“ в СУ „Васил Левски“ – Русе

Събитието в Русе се организира от сдружение „Еквилибриум“

 

Със специално събитие в София на 21 януари стартира кампанията на Национална мрежа за децата „За по-човечно детско правосъдие“. Тя настоява пред институциите за реформа в системата за детско правосъдие, отмяна на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, действащ от 1958 г., закриване на поправителните интернати и въвеждане на съвременни и ефективни мерки за работа с децата извършители, включващи възстановително правосъдие и превантивна работа с тях. Събитие от кампанията ще се проведе и в Русе на 10 март, от 11:00 часа в МОЛ Русе. Събитието се организира от сдружение „Еквилибриум“, което пилотира един от четирите центъра за права на децата в Русе, с подкрепата на НМД. По време на събитието ще бъде представена на „Център за права на децата в Русе“ и игра, наречена „Не ме съди, човече“, която е метафора на сега действащия Закон за борба срещу противообществените прояви.

Другата цел на кампанията е създаване на разбиране в обществото, че проблемните деца са деца в риск и най-често постъпките им са вик за помощ, тъй като те са били жертви на насилие, тормоз, неглижиране, живот в крайна бедност. Всяка година над 10 000 деца в България са засегнати от 60-годишния Закон за борба срещу противообществените прояви. 

Някои от тези деца нямат подкрепата на семейството си за излизане от трудната ситуация и  са наказвани за прояви, за които в повечето случаи възрастните не търпят санкции: бягство от дома, скитничество, просия, кражба на хранителни продукти… Всъщност, децата, които попадат под ударите на закона, са изключително уязвими и на практика имат нужда от помощ, а са третирани като престъпници и са допълнително наказвани за тежката си съдба с налагане на неадекватни възпитателни мерки или настаняване в интернати, познати като поправителни домове.

 

Така те не стават по-добри хора, а напротив – често са жертви на насилие. Битовите и хигиенните условия са нечовешки, по-лоши от тези в затворите. В интернатите децата са лишени от качествено образование и адекватна медицинска грижа.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов