Празник „С България в сърцето“ събра ученици от Община Ценово

Русе Лайф

08-03-2018, 10:34

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Ценово почете тържествено Трети март

На сцената децата по неоспорим начин демонстрираха задълбочени знания за историята на своето Отечество

Представители от четирите основни училища в община Ценово участваха в празник, посветен на 140-та годишнина от Освобождението на България. В салона на Народно читалище „Христо Ботев“  участниците бяха посрещнати с патриотични песни. Проявата, организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, премина под мотото „С България в сърцето“. С барабанен марш и ставане на крака присъстващите, изпълнили до краен предел залата, посрещнаха българския трибагреник.

Всяко от учебните заведения беше подготвило поздрав към участниците. Учениците от ОУ „Алеко Константинов“ в Новград представиха композицията „Нашата Родина България“. Момичетата и момчетата от Долна Студена разказаха историите за знамената светини, а изпълнението на песента „Хубава си моя горо“ повдигна значително емоционалния градус. С продължителни аплодисменти бяха изпратени изпълненията на учениците от Караманово.  Те бяха най-малките участници със сборна група от първи и втори клас. След встъпителните думи започнаха оспорваните битки между състезателите от четирите отбора. На сцената децата по неоспорим начин демонстрираха задълбочени знания за историята на своето Отечество, разказваха подробности от епизоди на Руско-турската освободителна война. Първият кръг от състезанието премина  като викторина с въпроси, свързани с освобождението на България и бойните действия. Организаторите на празника с главен ръководител Камелия Леонова се бяха погрижили да въведат и новости от компютърните технологии. За първи път гласуването се проведе по електронен път. С най-бързи реакции и с най-много точки на първо място застана отборът на Новград. Във втория кръг участниците отговаряха на въпроси и поставяха потретите на революционери. В третата част беше изпробвана наблюдателността и съобразителността на учениците. Като пъзел те трябваше да подредят паметници, посветени на Освобождението в Русенска област. В последната част четирите отбора решаваха кръстословица с имена на български революционери. Натали Каралашева изпълни стихотворение, посветено на Казака Матей. Димитър Игнатов развълнува публиката с разказа си за своя родственик Върбан Мазалков, участвал като опълченец в боевете при Шипка.

Домакините от Ценово поставиха емоционален финал на празничната проява с изпълнението на танца „Ширто“. Участниците в тържеството получиха като награди енциклопедии, грамоти и почетен медал „140 години  свободна България“. Читалищното настоятелство осигури за отборите Учебник по родинознание. „Близо два часа чувството за родолюбие доминираше в залата. Нека то да се запази в сърцето на всеки един от вас, почувствахме се горди от делата на нашите предци и със сигурност България ще пребъде през годините“, сподели Иванка Боянова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов