Зам.-кметът Карапчански участва в дискусия на Startup Europe Week

Мисия

08-03-2018, 10:25

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

ОД МВР Русе получи положителна оценка за работата си през 2017-а

Той представи Инвестиционната програма на Община Русе и основните приоритети за развитие

       В Русенски университет „Ангел Кънчев“ се проведе събитието Startup Europe Week, с местни съорганизатори и домакини - Факултет „Бизнес и мениджмънт“ и Сдружение Startup Factory. 

       Заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански се включи в дискусионния панел и поздрави участниците от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Пред студенти, гости и млади предприемачи той представи Инвестиционната програма на Община Русе и основните приоритети за развитие, описа и опита на Фондация „Русе - град на свободния дух” и конкурсът „Знание и растеж“, допринасящ за изпълнение на целите, заложени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2016-2025 на Общината, в частност утвърждаване на Русе като град на знанието.

 

Гл. ас. д-р Свилен Кунев, преподавател във факултета-домакин на събитието, заяви: „Традиционно, Русенският университет създава среда, в която млади хора с идеи за бизнес получат подкрепа и менторство”. Той сподели още за възможностите, които предлага Центъра за предприемачество и за богатия опит, който университета има и продължава да трупа в тази област.

 

       Председателят на Startup Factory Емилиян Енев описа основното послание на събитието, а именно възможността град Русе да бъде представен като място, където младите хора да се връщат, да намират вдъхновение и да развиват собствен бизнес.

 

Startup Europe Week се провежда за трета поредна година в България и събира на едно място млади компании и предприемачи. Целта на инициативата е да стимулира развитието и да подобри предприемаческата екосистема в градовете, които са домакини на инициативата и да даде възможност за среща и диалог между предприемачи, образователни институции, неправителствен сектор, местна администрация и млади хора, търсещи подкрепа в стартирането на собствен бизнес.

 

По време на събитието бе презентирана инициативата „Дигиталното бъдеще на Русе“, формулираща стратегия за развитие на образованието и местната икономика чрез използване на възможностите, предоставени от новите дигитални технологии; беше представена интензивната менторска програма Startup Basics в подкрепа на валидирането и развитието на добре формулирани стартъп идеи; бяха показани примери от Факултет „Бизнес и мениджмънт“ за обучение по предприемачество в дигитална среда.

 

Събитието протече в два дискусионни панела, като бяха засегнати теми, като дигиталното бъдеще на Русе; Как можем да използваме потенциала на новите дигитални технологии за привличане на инвестиции, старт на бизнес и откриване на нови добре платени и високопродуктивни работни места; Как да привличаме дигитални номади и фрилансъри; Как ще изглежда структурата на местната  икономика в Русе след 5 години; Кои са нишките, в които да насочим усилия? 

 

Инициативата се провежда в София, Стара Загора, Бургас, Варна, Габрово, Велико Търново, Враца, Русе и Пловдив. Всяко от събитията в градовете се съорганизира от локални организации от предприемачи и IT общности, част от мрежата на EDIT.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов