Г.Григоров: В Сан Стефано започва най-значимият градеж в новата българска история

Новините

03-03-2018, 14:15

Снимка:

Пресцентър Областна управа-Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе празнува Освобождението на България

Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изсвири празнични маршове

Областният управител на област Русе Галин Григоров приветства жителите и гостите на Русе по случай Националния празник на България – 3 март.

На днешната дата преди точно 140 години в Сан Стефано започва най-значимият градеж в новата българска история, а именно създаването на Третата българска държава! Днес ние се прекланяме пред самоотвержеността и достойнството на тези, които промениха хода на историята ни, тези, които сбъднаха Шишмановата мечта – от забитата главня в изпепелената българска земя да се разлисти дърво – символ на българщината, каза Григоров

Областният управител постави акцент и върху хилядите мъченици от славната Априлска епопея. Без тяхната саможертва Самарското знаме нямаше да премине от край до край през святата и нещастна българска земя, водейки руси и българи заедно в боя... Винаги ще помним имената на Левски, Ботев, Бенковски, Волов, Каблешков, Бачо Киро, поп Харитон, Ангел Кънчев и още много, които вярваха в своя подвиг и вложиха душата си, за да превърнат мечтата си в действителност... Историята оправда великото им прозрение – нужна ни беше национална революция, за да се стигне до национална свобода. Каблешков пише „Не в куршума на кремъклийката се надявам, а в гърмежа й...” заяви губернаторът.

В края на словото си  Григоров отправи призив да помним и съхраняваме своето минало, да пазим българския дух и култура, минали през огън и плам, за да ни има и утре.

След словото на областния управител свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва за падналите за освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър  с диригент Димчо Рубчев изсвири празнични маршове.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още заместник областните управители на област Русе г-н Валентин Колев и г-н Свилен Иванов, народните представители Пламен Нунев, Андриан Райков, Пенчо Милков, Георги Стоилов и Бюрхан Абазов, председателят на Общинския съвет  и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н Христо Белоев, кметът на община Русе Пламен Стоилов, заместник-кметовете Наталия Кръстева и д-р Страхил Карапчанским, вицеконсулът на Руската Федерация , зам.-кметът на Община Гюргево Йон Драгомир, общински съветници, граждани и гости на града.

Водещи на събитието бяха актьорите от ДТ „Сава Огнянов“ Ясена Господинова и Венцислав Петков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов