Бъдещи юристи посетиха Областна администрация

Новините

03-03-2018, 11:00

Снимка:

Пресцентър РУ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици се запознаха с 3D принтирането в Русенския университет

По време на инициативата бяха представени и реални казуси от юридически аспект от дейностите на институцията

Вчера, в зала „Свети Георги“ на Областна администрация Русе, второкурсници по право от Юридическия факултет на Русенския университет, водени от гл. ас. д-р Диляна Калинова, се срещнаха с юристи от Областната управа. Срещата беше открита от заместник областният управител  Свилен Иванов. Той приветства студентите и отбеляза, че имат реален шанс за реализация във всяка институция или организация. Заместник- областният управител допълни, че хората, завършили право винаги са били търсени специалисти, както и че Русенският университет е сред водещите в тази област.

По време на срещата бяха дискутирани множество различни теми, свързани с работата на държавната администрация. Специално внимание беше отделено на функциите на областния управител, неговите правомощия и начините за взаимодействие, координация и осигуряване на съответствие на интересите и политиките между отделните институции. Детайлно беше представена и структурата на Областната администрация, както и с какво точно се занимават служителите от всяка дирекция.

По време на инициативата бяха представени и реални казуси от юридически аспект в дейностите на Областна администрация- Русе. Те бяха свързани най-вече с осъществяването на контрол от областния управител над общинските съвети в областта според Закона за местното самоуправление и местната администрация,  дейността на отдел „Държавна собственост“ и много други. 

В края на срещата студентите бяха запознати с възможностите за провеждане на стаж в държавната администрация и по-конкретно в Областна администрация Русе, която е партньор на Русенския университет.

Инициативата е част от организирана учебна практика по административно право и административен процес, а основната й цел е студентите да се запознаят с дейността на административните органи, чрез пряк контакт с тях, както и да повишат своите знания в областта на Правото.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов