ПГДВА „Йосиф Вондрак“ отбеляза тържествено 140 – годишнината от Освобождението на Русе

Новините

03-03-2018, 09:00

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенската галерия се включи Салон на музеите и галериите

Достойно място се отдели на жизнения и творчески път на Йосиф Вондрак

В ПГДВА „Йосиф Вондрак“ се отбеляза тържествено 140 – годишнината от Освобождението на Русе. Град с 23 –вековна история. Присъстващите се запознаха с факти за създаването на града – от тракийското селище , наследник , на което през римско време става крепостта Сексагинта Приста. През периода на Русчук – градът с невероятната архитектура, наричан най-европейският град в България –част от Османската империя, … та до днес. Русе се утвърждава като голям икономически, транспортен , просветен и културен център Град на свободния дух. Особен интерес предизвика информацията за впечатляващите неща, случили се за Първи път в Русе:

-Първата печатница

-Първата железопътна линия- Русе – Варна

-Първата частна банка Гирдап

-Първият метален кораб

-Първата кинопрожекция и много, много други.

Естествено се стигна и до Първото столарско училище в България. Нашето училище , училище с традиции и авторитет . Училище със 135 – годишна история.

Кога е създадено ? Защо е преместено в Русе ? Първоначално къде се е помещавало ? Кога се построява сегашната сграда, в която учим и днес . Какви отличия и медали са извоювани от участия в международни конкурси и изложби , като изложението в Лондон , Лиеж, Бари ? Гордост за нашето училище и за града ни са Иконостасът в църквата „Св.Богородица“, Владишкият трон и входната врата на църквата „Св.Троица“ . Отново дело на възпитаници на Йосиф Вондрак.

Достойно място се отдели на жизнения и творчески път на Йосиф Вондрак – патрон на училището. Учениците се увериха , че наистина е бил ЧОВЕК, щедър, всеотдаен и добър учител, прекрасен професионалист, допринесъл много за прославянето и издигане авторитета на училището.

И днес в училището ни се провеждат различни мероприятия,срещи с ученици от сродни училища, състезания, дискусии, празненства. Участваме в национални конкурси като :

– Конкурса „Бог е любов“ ,организиран от МОН.В раздел „Приложни изкуства „ участваме с изработени от учениците ИКОНОСТАСИ . Последните 10 години заемаме само призовите – места – І –ва награда, Специална награда и Голямата награда.

– В Панорамата на професионалното образование, която се провежда в Пловдив , също печелим награди, златни медали, Купата , индивидуални отличия.

Всичките тези факти потвърждават , че училището ни съществува , че е истинско , че кипи ученически живот.

Отбеляза се ползотворното сътрудничество с редица водещи мебелни фирми в града, като „ИРИМ“, “ФАНТАСТИКО“ , „ГОЛД АПОЛО „ и др. Имаме тяхната подкрепа , защото нашето училище е единственото на територията на града, подготвящо кадри за мебелната промишленост. Така е, когато има добри контакти, взаимоотношения и практики между УЧИЛИЩЕ – БИЗНЕС.

Радост и гордост за нашето училище е фактът , че работим по Българо-швейцарска програма „Домино“ за дуално обучение. Тя гарантира подготовката на нашите ученици по осъвременени учебни програми, както и работата им в модерни мебелни фирми. Завършвайки, те ще са готови да заемат ключови позиции в тях.

Всичко бе съпроводено с презентация и клипчета, отразяващи автоматизираното производство във фирмите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов