Съдия от Окръжен съд гостува на абитуриенти в Математическата гимназия

Новините

03-03-2018, 09:00

Снимка:

Окръжен съд Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу шеф на фирма за данъчно престъпление

Обсъдиха данъчните престъпления

За втори път в рамките на Образователната програма съдия Росица Радославова от Окръжен съд-Русе се срещна с ученици от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“-Русе. Аудитория този път бяха бъдещите абитуриенти, пред които магистратът представи темата за данъчните престъпления. В рамките на изнесената лекция младежите научиха кои са основните източници на данъчното право, какво означават понятията „данък“, „данъчно задължено лице“ и „наказателно отговорно лице“. Съдия Радославова обясни, че при този вид престъпления престъпният резултат се изразява в избягване установяването или плащането на данъчни задължения. Магистратът подчерта, че престъпното укриване на данъци и данъчната измама са престъпления с висока степен на обществена опасност, тъй като те осуетяват възможността на държавата да реализира своите финансови и социални задачи, накърняват ефективността на данъчната система и подкопават доверието на гражданите в нейната справедливост.

 

Във втората част на срещата съдия Радославова отговори на поставени от учениците въпроси „Длъжни ли сме да се явим, ако сме призовани като свидетел и ако да – какви са последствията при неявяване?“, „Какви права има свидетелят?“, „Носят ли отговорност родителите, ако непълнолетните им деца употребяват алкохол?“, „Ако пострадалият оттегли подадената от него жалба, какво се случва с образуваното производство?“. 

 

В рамките на програмата през месец март учениците от Математическата гимназия ще се срещнат със съдия Антоанета Атанасова по темата „Обезпечаване на вземанията – поръчителство, залог, ипотека“ и със съдия Александър Иванов по темата „Трафик на хора“. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)