Фандъкова приветства участниците в Общото събрание на общините в България

Мисия София

01-03-2018, 06:57

Снимка:

пресцентър СО

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Повишени са нивата на фините прахови частици във въздуха над столицата

Отговорността към околната среда трябва да е нашата обща кауза

Същинското предизвикателство пред нас, кметовете и местните общински съвети, са мерките за ограничаване на промените в климата, опазването на околната среда. Поставената тема на днешното събрание: "ктуални проблеми и бъдеща визия за общинските проекти" е важна, защото ние, общините, сме отговорни за подготовката на необходимите проекти, които да продължат развитието на населените места. Подготвяме проекти както с местно, така и с еврофинансиране. Това каза кметът Йорданка Фандъкова в рамките на Общото събрание на общините, което се провежда в София в присъствието на Президента на България Румен Радев.

"Общините имаме общи приоритети и предизвикателства. От опит знаем, че решението на големите предизвикателства, пред които сме изправени, не могат да бъдат решени само в отделно взета община", посочи също кметът Фандъкова.

Тя поздрави Националното сдружение на общините за неговата роля за изработването и защитата на общи позиции.

По думите на Фандъкова същинското предизвикателство пред нас, кметовете и местните общински съвети, са мерките за ограничаване на промените в климата, опазването на околната среда и подобряване на качеството на въздуха.

"Отговорността към околната среда трябва да е нашата обща кауза", каза също столичният кмет.

Всички общини разработват проекти за насърчаване на използването на градския транспорт, защото това е една от ефективните мерки за намаляване на трафика и вредните емисии. В София през последните години са обновени голяма част от тролейбусния парк, от автобусите, закупени са нови трамваи.

Работим по прилагането на мерки за борба със замърсяването на конкретен замърсител – фините прахови частици. Кметът Фандъкова посочи, че "вече сме инициирали въвеждане на стандарт за горивата, върху който МОСВ работят, и очакванията ни са за следващия отоплителен сезон това да бъде факт", за което тя благодари на министър Нено Димов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов