Среща със земеделски производители в НАП – Русе

Парите

28-02-2018, 13:43

Снимка:

НАП Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

НАП проверява сделката между ЧЕЗ и „Инерком“

Бяха дадени и конкретни примери за определяне на авансови задължителни осигурителни вноски

Втора консултативна среща със земеделски производители проведоха днес експерти от офиса на НАП в Русе. Със съдействието на регионалното звено на Националната служба за съвети в земеделието в нея участваха предимно стопани на малки и средни ферми, които обичайно са  лично и пряко ангажирани с изпълнението на данъчните и осигурителните си задължения.  На аудиторията бе обърнато внимание, че за регистрирани земеделски стопани по смисъла на Кодекса за социално осигуряване се приемат  физическите лица, които произвеждат растителна и/или животинска продукция, предназначена за продажба, и са регистрирани по установения ред. Всеки придобива качеството на „регистриран земеделски стопанин“ от датата на вписването му в регистъра по чл. 5 от Наредба № 3 от 29 януари1999 г. и притежава това статукво до деня на отписването му, при условие, че ежегодно заверява регистрационната си карта в областна дирекция „Земеделие“. Ако лицето неактуализира заверката, губи качеството си на регистриран земеделски стопанин за следващата стопанска година, а като последствие и преференциите си пред НАП. В този аспект на срещата бе акцентирано на новостите за 2018 г. в осигурителното законодателство.

Регистрираните земеделски стопани се осигуряват задължително за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. По свой избор те могат да се осигуряват и за общо заболяване и майчинство.

Задължително се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд лицата, родени след 31 декември 1959 г., ако са осигурени във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване, с изключение на лицата, осигуряващи се по реда на чл. 4б във фонд "Пенсии".

Задължителните осигурителни вноски са за сметка на лицата и се дължат авансово през календарната година върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани за 2018 г. е 350 лв., а максималният – 2600 лв. Лицата, регистрирани като земеделски стопани, когато едновременно с тази дейност упражняват и друга дейност в качеството си на самоосигуряващи се лица, се осигуряват върху минималния месечен осигурителен доход, определен за самоосигуряващите се лица (510 лв.).

На присъстващите бяха дадени конкретни примери за определяне на авансови задължителни осигурителни вноски на регистриран земеделски стопанин, при минимален месечен осигурителен доход за 2018 г. – 350 лв.:

  • За родените преди 1 януари 1960 г.:

1. За държавно обществено осигуряване:

 За фонд „Пенсии“ са 19.80% от 350 лв., което е  69,30 лв.

 За фонд „Пенсии” и фонд „Общо заболяване и майчинство” са 23.30% от 350 лв. , представляващи 81,55 лв.

2. За здравно осигуряване са 8% от 350 лв. , равняващи се на  28,00 лв.

  • За родените след 31 декември 1959 г.:

1. За държавно обществено осигуряване:

 За фонд „Пенсии” са 14,8% от 350 лв. , достигащи 51,80 лв.

 За фонд „Пенсии” и фонд „Общо заболяване и майчинство” са 18.30% от 350 лв.  и са дължими 64,05лв.

2. За допълнително задължително пенсионно осигуряване  са 5% от 350 лв. , определящи 17,50 лв.

3. За здравно осигуряване са 8% от 350 лв., които за внасяне са  28,00 лв.

Осигурителните вноски се внасят до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се дължат, както и да се подаде за уточняването им и декларация Образец 1. В същия срок се внасят вноските и когато регистрираният земеделски стопанин е член на осигурителна каса.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)