Паневритмията навлезе в живота на пенсионери от Ценово

Спорт

24-02-2018, 12:00

Снимка:

Пресцентър Община Ценово

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дъновистите посрещнаха утрото край Седемте рилски езера

Повечето от възрастните дами се прибират по домовете си приятно изморени

Заниманията по паневритмия са се превърнали в едно от любимите предпочитания за група пенсионерки от Ценово. Жените се събират всеки четвъртък в салона на местното читалище, водени от мисълта за здравословен начин на живот. Групата от ентусиасти постоянно се увеличава, а упражненията на Петър Дънов набират все по-голяма популярност.

Идеята за сформирането на група по паневритвия се зародила още миналата година. Пет-шест жени с посребрели коси се организирали да се събират всяка сутрин на стадиона. Започнали да разучават основните движения сред природата. Ентусиазмът им бил повече от заразителен. Към първите ентусиасти започнали да се присъединяват все повече жени. Със застудяване на времето през есента и зимата заниманията се преместили в салона на НЧ „Христо Ботев“.

„Йогата е популярна в целия свят. Алтернативният вариант в България е паневритмията и се чудя защо не я популяризираме“, размишлява ръководителката на групата Веска Димитрова. Според нея няма нищо лошо да се чувстваш освободен сред природата, да слушаш приятна музика и в такт да извършваш плавни и вълнообразни движения. Особено през зимните месеци, когато се води по-застоял живот, раздвижването е от изключителна полза.

Следовниците на здравословния начин на живот от Ценово досега са овладели първите десет упражнения. Целият комплекс включва 28 компонента, които са на базата на наслагването и усъвършенстването. Макар и плавни, движенията представляват сериозно изпитание за жените, особено след неколкократното им повторение. Повечето от възрастните дами се прибират по домовете си приятно изморени и с мускулна треска, но заредени с положителни емоции и преживявания.

„Посещавам занятията по паневритмия от самото им начало. Нека да не прозвучи като хвалба, но от няколко месеца стабилизирах стойностите на кръвното налягане и захарта. Движа се по-леко, не се изморявам много и понасям по-големи натоварвания. Вече не се оплаквам, че къщната работа ми тежи“, споделя Върба Ангелова. Тя е една от учредителките на групата като е привлякла още няколко свои приятелки.

Жените очакват с нетърпение да се пукне пролетта и температурите да се покачат. Тогава занятията отново ще се провеждат сред природата, едно от задължителните изисквания за здравословен начин на живот.  И така с течение на времето ще постигнат единение между петте универсални на Любовта, Мъдростта, Природата, Добродетелта и Истината.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов