Приеха областната здравна карта

Новините

22-02-2018, 14:42

Снимка:

Пресцентър Областна управа

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хирурзи напускат болницата, сменят директора

РЗОК е договорила увеличение на средствата за първото тримесечие на 2018 г. в размер на 15% в сравнение с 2017-а

Комисия, определена със заповед на министъра на здравеопазването  Кирил Ананиев прие здравната карта за област Русе.

В  Областна администрация Русе се проведе работна среща, водена от областния управител на област Русе Галин Григоров.

Броят на практиките и леглата се запазва съобразно предходната здравна карта. В лечебните заведение за болнична помощ в региона работят не малко лекари с научни звания и академични титли, притежаващи сертификати и удостоверения за извършване на високоспециализирани и инвазивни дейности, както и професионално квалифицирани и добре обучени специалисти по здравни  грижи.  Този факт позволява на лечебните заведения за болнична помощ от областта да привличат и да бъдат предпочитани от пациенти от съседни и от други области на страната. Необходимо е да се поддържа резерв от налични свободни легла по всички специалности за пациенти, потърсили спешна медицинска помощ, както и за болни, включени в листа на чакащите за предстоящи интервенции.

Беше отбелязано, че на територията на областта има три многопрофилни болници, две, със статут на университетски болници, извършват диагностична, лечебна и научна дейност и имат разкрити спешни отделения и отделения с междуобластен статут и отлична акредитация. Тези болници са база за обучение на студенти и специализанти. В гр. Русе три специализирани болници осъществяват лечебна дейност в областта на пневмо-фтизиатрията, кардиологията и физикалната медицина. Акцент беше поставен на факта, че тези болници, както и Комплексния онкологичен център, Центъра за психично здраве и Държавната психиатрична болница са в повечето случаи единствената алтернатива за пациенти от съседни области и предпочитани лечебни заведения от други области на България.

Към настоящия момент Районната здравноосигурителна каса е договорила увеличение на средствата за първото тримесечие на 2018 г. в размер на 15% в сравнение с 2017 г., при запазване цените на клиничните пътеки към момента. Това обезпечава финансово необходимостта от по-голям обем дейности на тези легла.

По време на срещата беше упоменато, че броят на интензивните легла за територията на областта е 76, терапевтичните са 171, хирургичните 332, педиатричните 102, акушеро-гинекологичните 84, а тези, които са предназначени за физиотерапия и рехабилитация са 167. Предвидените легла за дългосрочни и палеативни грижи са 31, а в психиатричните лечебни заведения са общо 385.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)