Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места

Тя обясни, че е поискала от кмета на „Младост“ да предостави различни варианти за решаване на спорните казуси

„Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като валидира пощенска марка на тема „София – Европейска столица на спорта“. Фандъкова обясни, че за първи път се въвежда терминология и възможност да се защитят зелените площи на територията на целия град без значение от зоната, за която става дума.

Друга промяна, на която тя акцентира, е, че високите сгради ще бъдат разрешавани само на определени места, а „не да никнат като гъби всеки ден, навсякъде в София и ние да нямаме законовия механизъм да реагираме“. Тя отбеляза, че са длъжни да спазват закона, и допълни, че главният архитект е глобяван от съда за неизпълнение на съдебни решения, защото търси начин да реши казуси, които са останали от миналото, от вратичките в закона, които съществуват, особено вратичката за ъгловите имоти. Кметът посочи, че нейната цел е да се затвори с промени в закона вратичката за построяване на неограничено високи сгради в т. нар. ъглови терени. „Вслушваме се внимателно в исканията на хората, когато те са основателни, когато имаме възможност да реагираме, реагираме“, допълни кметът Фандъкова.

Тя обясни, че е поискала от кмета на „Младост“ да предостави различни варианти за решаване на спорните казуси – да може да се обезщетяват собственици, които са законно придобили тези терени, както и да се сложи краен срок за т. нар. възстановяване на земеделски земи в квартали на София. „Вече изпращаме всяка преписка до Министерството на земеделието, за да проверим доколко това е актуално и законно искане на собственици, и вече имаме няколко отказа за деактуване, за да можем да спасяваме такива зони“, каза тя.

Йорданка Фандъкова благодарна на Министерството на транспорта и на „Български пощи“, за това, че с тази красива марка са се включили в каузата София – европейска столица на спорта. „За нас Европейска столица на спорта е не просто спортни събития, а кауза, която събира и спортната общественост на града, и всички граждани на София – малките деца, учениците и възрастните хора, които обичат движението“, каза тя. По думите ѝ целта на Столица на спорта е развитие на масовия спорт, на насърчаването на повече хора да се включват в активния начин на живот. Фандъкова посочи, че са организирани близо 200 спортни събития, специално насочени към европейска столица на спорта – както големи, значими спортни прояви, така и масови събития, а също и инвестиции в спортната инфраструктура.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"